E-urile din farfurie. Consumul excesiv păcălește simţurile şi favorizează ADHD-ul la copii
E-urile sunt substanţe chimice adăugate în produsele alimentare, pentru a pentru a „îmbunătăţi‟ culoarea, aroma sau textura acestora ori pentru a preveni alterarea alimentelor. În SUA, Australia şi alte părţi ale lumii se numesc aditivi alimentari, însă în zona noastră denumirea este dată de continent – „E‟, de la Europa.
Istoria aditivilor alimentari datează din cele mai vechi timpuri. Pe măsură ce s-au dezvoltat mari civilizaţii, populaţiile au crescut, la fel şi cererea de hrană. În Egiptul antic, de exemplu, unde clima foarte caldă nu favoriza stocarea alimentelor, oamenii au început să caute modalităţi de a prelungi durata de viaţă a produselor. Practicile obişnuite de conservare însemnau, însă, adăugarea de sare, uscarea la soare, maturarea, afumatul cărnii şi peştelui, decaparea şi arderea sulfului în timpul conservării legumelor. Dacă la început conservarea hranei se făcea prin metode şi ingrediente naturale, cu timpul, industria alimentară a născocit substanţe sintetice, mult mai ieftine şi uşor de produs în masă, care au înlocuit sarea, oţetul şi condimentele.
Citește aici tot ce vrei să știi despre E-urile alimentare plus interviul pe această temă oferit de tehnicianul nutriționist Raul Stoian.