Epidemie de rujeolă! 90 de noi cazuri, înregistrate în doar o săptămână. 64 de persoane infectate au murit


    Epidemia de rujeolă este un exemplu unde poate duce o campanie de vaccinări scăpată de sub control
Epidemia de rujeolă este un exemplu unde poate duce o campanie de vaccinări scăpată de sub control

Este alertă în România! Rujeola revine cu 90 de noi cazuri de infectări şi 64 de decese la nivel naţional. Deja numărul de persoane care au contactat această boală, de la începutul epidemiei până în prezent, a depăşit peste 17.600. Medicii spun că cele mai multe cazuri ar fi putut fi evitate cu vaccinuri. Acestea pot fi administrate începând de la 12 luni.

Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică,  în perioada 1-5 iulie au fost raportate încă 90 de cazuri nou-confirmate, în 8 judeţe şi în municipiul Bucureşti. 49 dintre acestea au fost raportate în judeţul Suceava, 23 de cazuri la Neamţ, şapte cazrui, în Iaşi, trei cazuri, în Bucureşti, câte două cazuri au fost înregistrate în Bacău, Dolj şi Galaţi iar în Constanţa şi Mureş, câte un caz.

Rapoartele INSP arată că de la începutul epidemiei de rujeolă, numărul total de cazuri confirmate este de 17 623 din care 64 decese.

Cele mai multe cazuri de îmbolnăviri, 5.954, de  s-au înregistrat la grupa de vârstă 1-4 ani.

Rujeola, extrem de contagioasă

Medicii spun că un simplu contact cu virusul rujeolic duce aproape sigur la îmbolnăvire. Toţi pacienţii necesită izolare 7-10 zile.

„Receptivitatea este generală, de 95-100%, indiferent de vârstă. Virusul este mult mai activ în lunile reci şi cu soare puţin. Trecerea prin infecție asigură o imunizare durabilă, pentru tot restul vieții dar principala metodă eficientă de prevenire a bolii rămâne vaccinarea. Transmiterea se face frecvent direct de la persoana infectată, mai ales în cele 2-4 zile fără simptome de la începutul bolii, prin intermediul picăturilor de salivă și a secrețiilor nazale în timpul tusei, strănutului, râsului sau vorbirii”, a explicat doctorul Tudor Ciuhodaru pentru Click!. 

Citeşte şi: De ce e bine să faci vaccinul anti rujeolăPrincipalele simptome sunt febra mare şi erupţia şi apar între 7-18 zile din momentul infectării.

„Petele apar de obicei în timpul nopții, mai întâi în spatele urechilor, apoi pe față (în prima zi), pe gât (a doua zi), urmând ca în 2-3 zile să se întindă pe tot corpul iar în momentul în care erupția cuprinde membrele, încep să pălească petele de la nivelul feței, ele retrăgându-se în ordinea în care au apărut. Tipic pentru rujeolă este apariţia semnului Koplik: mici pete albicioase având un centru gri-albăstrui, care apar pe mucoasa obrajilor, în dreptul molarilor”, a mai explicat Dr. Tudor Ciuhodaru.

Ce să faceţi dacă v-aţi infectat cu rujeolă

 În cazul în care apar simptomele infectării cu rujeolă, trebuie să se aibă în vedere că tratamentul se face obligatoriu în condiţii de izolare şi este simptomatic şi de suport. Se impune repausul la pat cu evitarea efortului fizic și hidratarea corespunzătoare (aport crescut de apă, sucuri naturale de fructe, supe, ceaiuri). Scăderea temperaturii se poate face cu medicamente pe bază de ibuprofen sau paracetamol, în niciun caz aspirină (la copii poate cauza sindrom Reye care poate fi letal) sau prin alte metode (băi răcite progresiv, împachetări). Însă trebuie subliniat faptul că medicamentele, dozele și ritmul de administrare sau alte soluţii terapeutice stabilesc întotdeauna de către medic.

Cum putem preveni infecatrea cu rujeolă

Imunizarea şi respectarea strictă a regulilor de igienă referitoare la tuse, strănut, utilizarea batistei şi a şerveţelelor de unică folosinţă, spălarea corectă a mâinilor sunt două aspecte foarte eimportante în prevenirea infectării cu rujeolă. Specialiştii spun că virusul prezintă sensibilitate crescută la soluţiile de curăţare. Transmiterea prin contactul cu obiectele contaminate este rară.

„ Singura soluţie pentru imunizare este vaccinarea. Oricine, la orice vârstă, poate face vaccinul în scop profilactic, cu condiţia să nu fi dezvIncredibiloltat boala şi să nu aibă contraindicaţii.

Vaccinului ROR este indicat pentru vaccinarea simultană rujeolică, urliană şi rubeolică a persoanelor începând de la vârsta de 12 luni. Sub nouă luni nu sunt disponibile date cu privire la eficacitatea şi siguranţa administrării vaccinului”, a mai explicat medicul Tudor Ciuhodaru de la Spitalul „Nicolae Oblu” Iaşi.

Medicii mai spun că, în circumstanţe speciale,  cum ar fi epidemiile de rujeolă, călătoriile în regiune cu prevalenţă mare a rujeolei vaccinul poate fi administrat la sugari începând de la vârsta de nouă luni. O a doua doză poate fi administrată la cel puţin patru săptămâni după prima doză.

Citeşte şi: Copiii cu rujeolă, frecaţi cu ţuică

A doua doză este destinată persoanelor care din diverse motive nu au prezentat răspuns imunologic la prima doză.

„La adulţi vaccinul se poate face la orice vârstă cu o singură condiţie: să nu fi dezvoltat boala până în momentul respectiv. De exemplu, femeile nevaccinate şi nediagnosticate cu rujeolă pot să-şi facă vaccinul pentru a nu dezvolta ulterior multiple complicaţii”, a mai explicat doctorul Ciuhodaru.

În opinia medicului, trebuie schimbate de urgenţă politicile educaţionale şi a celor privind medicamentele. Astfel, educarea populaţiei este esenţială, de la ore de educaţie pentru sănătate obligatorii de la şcoală până la campanii de informare la Tv. Legea Ciuhodaru ce prevede difuzarea ,,minutului de sănătate” este promulgată. Să ştie fiecare cum se transmite boala, ce reguli de igienă trebuie respectate, ce riscuri şi ce beneficii sunt în cazul imunizării.În al doilea rând, este importantă asigurarea permanentă de vaccinuri sigure. „Discontinuităţile şi bâlbele privind provenienţa vaccinurilor nu cresc încrederea românilor. Şi e un moment bun pentru redeschiderea Institutul Cantacuzino”,a mai precizat medicul

Rujeola (pojarul) este o boală infecțioasă care adesea duce la complicații. Din 4 persoane care fac rujeolă 1 are nevoie de spitalizare.Pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă (pojar), boala este mortală.Vaccinul împotriva rujeolei (pojarului) protejează copiii împotriva acestei boli. În România 9 din 10 parinți își vaccinează copiii.

foto1 fratiiB jpg
FotoJet jpg
cub ioana nastase png
cub paula seling png
lia bugnar anghel damian theo rose foto CANCAN (2) jpg
cub bianca dragusanu png
infidelitate 0 jpeg
FotoJet (4) jpg
image
image
image
image
image
image
gemene 2 png
Daniela Gaviria jpg
shutterstock 676013005b jpg
Imagine WhatsApp 2022 12 07 la 10 47 33 jpg
FotoJet (4) jpg
CTP