Ergoterapia, terapia prin muncă
Pentru multe persoane, noţiunea de Ergoterapie lasă impresia unui proiect dificil. În realitate, Ergoterapia este un domeniu nou al medicinei şi se ocupă cu tratamentul unor boli prin muncă.
Pornind de la principiul că munca îmbunătăţeşte calitatea vieţii, terapia prin muncă este utilă multor categorii de bolnavi : persoane cu afecţiuni reumatice, cum ar fi poliartrita reumatoidă sau artroza într-un stadiu avansat; persoane care au rămas cu sechele în urma unui accident vascular cerebral şi pentru cei care se confruntă cu probleme ale coloanei vertrebale. De asemenea, bolile profesionale, datorate eforturilor fizice susţinute, pot fi ameliorate cu ajutorul Ergoterapiei.
Ergoterapia influenţează în bine psihicul bolnavului: acesta trebuie să se considere o persoană utilă, ca orice om normal. Ergoterapeutul îi stimulează bolnavului sentimentul că poate găsi soluţii pentru orice situaţie în care trebuie să depăşească un obstacol sau să ia o decizie de conjunctură.
După un accident vascular cerebral, ergoterapeutul îl reînvaţă pe bolnav cum să se îmbrace, să mănânce, să se spele, să facă treburi casnice simple, încât să nu fie o povară pentru familie.
Totodată, ergoterapeutul are datoria să valorifice resursele persoanei afectate de o problemă de sănătate şi să nu-l privească pe bolnav ca pe un handicapat irecuperabil.
S-a dovedit că Ergoterapia aduce un aport deosebit în recuperarea pacienţilor cu suferinţe cardiovasculare.
Orice persoană care se tratează prin Ergoterapie învaţă să fie activă şi să nu fie dependentă prea mult de ajutorul persoanelor din anturaj, până la ameliorarea simptomelor majore.
În timpul tratamentului în grup, bolnavul are prilejul să dezvolte noi contacte sociale şi să ştie că sunt multe persoane în situaţia de a urma un astfel de tratament recuperator-necesar şi foarte util.
Specialistul ergoterapeut poate să-i propună pacientului să se implice şi în activităţi de modelare sau de asamblare a unor obiecte. În funcţie de afecţiune, fiecare pacient poate să urmeze diferite tipuri de programe: Pentru femei, de exemplu, tricotatul, cusutul, preparea unor feluri de mâncare sunt, de asemenea, exerciţii de recuperare, care scurtează perioada de vindecare.
„În prezent, bolnavul care a suferit un accident vascular cerebral, un infarct miocardic sau are alte suferinţe, urmează un program de recuperare medicală prin Kinetoterapie, dacă abilităţile sale motorii au fost afectate de o boală sau de un accident", precizează dr. Anca Ciolan de la Centrul Naturist" Steaua Divină".
În perspectivă, şi în ţara noastră se va înfiinţa o şcoală de Ergoterapie din fonduri europene.