Ești fumător? Ai grijă la ce mănânci!
Îţi trebuie de două ori mai multă vitamina C
Ştiai că fumatul este unul dintre primii factori ce duc la apariţia carenţei de vitamina C? Dacă în mod normal o persoană nefumătoare are nevoie de 40 mg de vitamina C pe zi, în cazul celor care fumează doza zilnică necesară este de 80 mg/zi.
Vitamina C este folosită de organism pentru neutralizarea radicalilor liberi din fumul de tutun.
Pentru a putea suplini pierderea de vitamina C, din dieta persoanei fumătoare nu trebuie să lipsească măceşele, cătina, roşiile, kiwi. „Fumatul mai este asociat şi cu deficitul de vitamina D, B12, calciu şi acidul folic", explică Adrian Copcea, medic specialist diabetolog-nutriţionist la Centrul „Asteco", Cluj-Napoca.
Pentru a preveni carenţele de vitamine şi de minerale, meniul persoanei fumătoare trebuie să includă: vitamina D (peşte, lapte, ouă, cereale integrale), vitamina B12 (carne de pui, vită, ficat), calciu (iaurt, brânză) şi acid folic (mazăre, linte).
Mai multe lactate,mai puţină cafea
Majoritatea fumătorilor obişnuiesc să-şi savureze cafeaua alături de o ţigară. La fel cum se întâmplă şi în cazul consumului de alcool. Nu tocmai o asociere benefică, spun specialiştii. Explicaţia? Efectele benefice ale cafelei sunt depăşite cu mult de cele nocive ale tutunului.
„Pentru a preveni deficitele densităţii osoase este recomandat ca persoanele fumătoare să reducă aportul de cafea şi de băuturi tip cola şi să includă cât mai multe lactate în dietă", spune medicul Adrian Copcea. Lactatele nu ar trebuie să lipsească din dieta persoanelor fumătoare, cu atât mai mult în cazul femeilor, care au densitatea osoasă mai mică.
NU grăsimilor, DA fructelor şi legumelor
Pentru a mai limita riscul de apariţie a problemelor cardiovasculare, nutriţioniştii recomandă fumătorilor să evite alimentele bogate în grăsimi. „Pentru a menaja sistemul cardiovascular, fumătorii ar trebui să consume cât mai puţine produse de patiserie, mezeluri, sosuri şi rântaşuri.
Situaţia este similară şi în cazul cărnii grase, cum este cea de porc, fie a lactatelor cu un conţinut mare de grăsimi", explică nutriţionistul. Din alimentaţia zilnică a fumătorilor nu trebuie să lipsească fructele şi legumele proaspete.