Eşti mereu obosit? Uite cum te tratezi

Ultima actualizare:

Cauza acestui sindrom, care afectează cu precădere femeile, nu este cunoscută cu certitudine. Prin urmare nu există un tratament specific, cu eficacitate sută la sută. În practică, se urmăreşte alinarea simptomelor neplăcute şi fortificarea organismului. Citeşte în revista “Click! pentru femei” cum se poate trata oboseala cronică.

Encefalomielita mialgică, numită în mod obişnuit sindromul oboselii cronice, se caracterizează printr-o oboseală persistentă şi inexplicabilă, care nu dispare, în ciuda eforturilor persoanei suferinde. Considerată maladie neurologică, se manifestă adeseori în mod neaşteaptat, ducând la o deterioare rapidă şi serioasă a stării de sănătate. Boala nu este contagioasă şi nici nu se transmite genetic. 

În ce fel te afectează

Sindromul are repercusiuni importante asupra activităţii profesionale şi influenţează negativ viaţa personală a suferindului. O stare de rău sau o oboseală disproporţionată după un efort mediu reprezintă o caracteristică distinctivă a afecţiunii. În plus, apar dureri musculare şi articulare şi o stare de rău generalizată, fără ca medicul să le poată atribui unei maladii anume. Bolnavul poate suferi de pierderi de memorie pe termen scurt, confuzie, dificultate de a se concentra, hipersensibilitate la zgomot sau lumină, ameţeală, palpitaţii, transpiraţie excesivă, alergii, intoleranţe alimentare şamd. 

Diagnostic şi evoluţie

Diagnosticul e pus în general în urma unor analize minuţioase, pentru că mai multe boli pot avea drept simptom oboseala: maladiile autoimune, hormonale, inflamatorii, digestive. Se poate vorbi de acest sindrom abia când toate celelalte maladii posibile au fost eliminate de pe lista cauzelor posibile. În faza acută, boala poate dura şi 2 ani, şi poate recidiva. Manifestările ei au tendinţa de a scădea în intensitate cu timpul. Nu toată lumea se vindecă total dar, progresiv, bolnavii se recuperează mulţumitor. 

Ce poţi face

Tratamentul poate fi abordat pe mai multe planuri: adoptarea unui stil de viaţă echilibrat, reeducarea musculară progresivă (se începe cu sesiuni scurte de exerciţii fizice, a căror durată şi complexitate se măreşte treptat), eliminarea surselor de infecţie din organism (dinţi, sinusuri), susţinere psihologică şamd. E important ca tratamentul să fie personalizat. Doctorul îţi poate prescrie medicamente şi suplimente contra durerii musculare (paracetamol, aspirină, ibuprofen), contra oboselii (injecţii cu vitamina B12). 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net