Evitaţi alcoolul dacă staţi afară când e ger!
Frigul de afară afectează în primul rând extremităţile, adică mâinile, picioarele, nasul şi urechile, regiuni sensibile la contactul cu temperaturile scăzute. Specialistul Click!, dr. Mircea Tampa, ne spune cum să ne ferim de degerături.
Degerăturile sunt precedate de senzaţia de frig, de scăderea sensibilităţii sau dimpotrivă de senzaţii de arsură, furnicătură sau înţepătură.
Pielea este palidă iniţial, apoi devine roşie şi la suprafaţa ei pot apărea băşici a căror rupere determină apariţia de răni. În stadiul final apare necroza care se manifestă prin înnegrirea şi uscarea pielii.
Alcoolul agravează efectul temperaturilor scăzute asupra pielii prin modificarea circulaţiei sangvine la nivel local, motiv pentru care se recomandă evitarea consumului de alcool înainte de expunerea la temperaturi scăzute. Iată cum putem preveni degerăturile şi complicaţiile acestora.
1. Evitaţi îmbrăcămintea strâmtă, care împiedică buna circulaţie a sângelui. 2. Nu fumaţi şi nu consumaţi alcool înainte de expunerea la temperaturi joase.3. În cazul în care s-a produs expunerea la temperaturi scăzute, zona afectată trebuie încălzită treptat prin băi calde (dar nu fierbinţi). 4. Luaţi antiinflamatoare (aspirină) pentru a preveni îngroşarea sângelui şi a scădea inflamaţia locală. 5. Luaţi antibiotice dacă sunt prezente răni.6. Zona afectată nu se freacă cu zăpadă şi nu se încălzeşte brusc.7. Încălzirea generală a organismului este extrem de importantă (încăperi încălzite, băuturi calde).