Există şi E-uri sigure!

Ultima actualizare:

Unii aditivi sunt, de fapt, vitamine

Sub denumirile aditivilor, de multe ori dificil de pronunţat, se găsesc şi vitamine care aduc beneficii sănătăţii.

E 101 (riboflavina) este, de fapt, vitamina B2, iar lipsa ei poate afecta sănătatea. „Deşi ca aditiv se utilizează pentru că are culoarea galbenă, aportul este foarte util, combătând anemia şi tulburările de vedere", susţine Corina Zugravu, medic primar în igiena alimentaţiei şi nutriţiei. Aditivul, care se obţine din germenii de grâu şi din ficat, se găseşte în produsele de patiserie şi în concentratele pentru supe şi ciorbe.

un alt aditiv bun, ascuns sub denumirea comercială de E 300, este şi vitamina C. „Vitamina ne fereşte de infecţii şi ne întăreşte sistemul imunitar", mai adaugă nutriţionistul. E 300 se găseşte în produsele care conţin ouă sau în fulgii de cartofi.

E 306-309 (tocoferoli) sunt denumirile vitaminei E. Cunoscută ca fiind „vitamina tinereţii", ea previne apariţia bolilor de piele şi întârzie îmbătrânirea celulară. Pe piaţă o găsim în produsele care au un conţinut mare de grăsime vegetală.

Coloranţi naturali

Specialiştii în nutriţie spun că o parte dintre E-urile bune sunt coloranţi naturali extraşi din legume sau din fructe.

E 140 este denumirea pentru clorofilă, colorantul natural care se extrage din plante comestibile şi care ajută la refacerea ţesuturilor afectate. E 140 se găseşte în comerţ în pasta de dinţi şi în apa de gură.

E 160 d sau licopenul este colorantul care se extrage din roşii şi care ajută la prevenirea cancerului. Aditivul se găseşte în dulciurile colorate şi în unele băuturi.

Un alt colorant natural este şi E 163, cunoscut sub numele de antocianină. Aditivul are efect anticanceros. Colorantul (nuanţe de roz până la albastru închis), extras din fructe şi legume, se găseşte în sucurile din comerţ.

E 162 este colorantul care se extrage din sfeclă, de aceea mai este cunoscut şi sub numele de „roşu de sfeclă". Aditivul se găseşte în lichioruri şi în prăjituri.

E-ul «ascuns» din ciocolată

E 322 este denumirea lecitinei, o componentă importantă a membranei celulare. „Aditivul este esenţial pentru sistemul nervos", spune nutriţionistul Corina Zugravu. E 322 se întâlneşte în ciocolata din comerţ, în sosuri, în maioneze.    

image
image
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 27 martie sfanta mucenita matrona din tesalonic png
FotoJet (7) jpg
tata criminal png
Nobutuka Sada FACEBOOK jpg
pexels photo 6942015 jpg
Tornada Mississippi EPA GETTYIMAGES (5) jpg