Fă-ți testul ăsta și descoperă de ce te doare spatele!
Pentru cei care au dureri de spate atunci când sunt la birou, când merg mult pe jos, sau chiar în timpul somnului, dar nu au ajuns încă la medic ca să afle care este cauza acestora, Iulia Belc, medic primar reabilitare medicală și medicină fizică la Bio Ortoclinic a pregătit un test, ce îi va ajuta să descopere cauza durerii. E nevoie de doar câteva minute pentru a răspunde la întrebări.
Pe lângă faptul că te va ajuta să conștientizezi mai clar tipul de durere și momentele în care apare, testul îți va oferi și câteva exerciții ideale pentru coloana vertebrală.
Iată întrebările!
1. Câți ani ai?
a. mai puțin de 30 de ani;
b. între 30 și 55 de ani;
c. mai mult de 55.
2. Când te doare spatele, preferi să:
a. rămâi nemișcat sau să te întinzi;
b. să-ți schimbi des poziția.
3. Durerea se declanșează...
a. dacă schimbi poziția (te întorci în pat de pe o parte pe alta sau te ridici brusc);
b. când faci mișcări ample;
c. când rămâi în aceeași poziție mai mult timp.
d. la efort/dupa efort
4. Care este zona cea mai îndepărtată de coloană în care ai simțit durere?
a. zona lombară;
b. coapse;
c. sub genunchi;
d. durerea e mai puternică în jurul coloanei și se atenuează în zonele mai îndepărate;
e. durerea ajunge până la perineu, organele genitale și anus; în acest caz, uită-te la rezultatul valabil pentru întrebările 4 și 6
5. Durerea face ca unele mișcări să fie imposibile și îți blochează pur și simplu spatele?
a. da;
b. nu.
6. Durerea apare sau se diminuează dacă faci anumite mișcări sau dacă îți menții spatele în anumite poziții.
a. da;
b. nu; în acest caz uită-te la rezultatul valabil pentru întrebările 4 și 6.
7. Durerea de spate își face simțită prezența doar când faci o anume mișcare:
a. da;
b. uneori da, uneori nu;
c. aceeași mișcare ce îți cauzează dureri de spate îți provoacă dureri și în alte zone.
8. Te doare spatele când stai în aceeași poziție un timp (când stai în șezut, în picioare sau întinsă), dar persistă și când îți shimbi poziția?
a. da;
b. nu.
9. Durerea de spate e în legătură cu anumite mișcări (dacă te apleci înainte sau te îndoi în lateral), dar persistă și când te întorci în poziția inițială?
a. da;
b. nu.
10. Când tușești sau strănuți, e și mai puternică?
a. da;
b. nu.
Interpretarea rezultatelor
Întrebările 4 și 6 - Dacă la întrebarea 4 ai ales varianta ”e” sau la întrebarea 6 varianta ”b”, consultă medicul! Durerea ar putea fi un simptom reflex, cauzat de o problemă a unui organ intern.
Între 0 și 14 puncte: NU STAI CORECT - Cauza durerii e felul în care stai. ”De exemplu, dacă stai așezat mult timp, lasă-ți spatele pe spătar, folosește un scăunel ca să-ți pui picioarele și ridică-te la 20-30 de minute. Dacă ridici o greutate de jos, îndoaie genunchii, nu spatele. La telefon, evită să ții capul înclinat, în încercarea de a ține receptorul între umăr și ureche”, subliniază Dr. Belc.
Între 14 și 21 de puncte: LIPSĂ DE ELASTICITATE - Nu e vorba de vârstă – dar ai ținut corpul prea mult timp în poziții greșite, fără a le corecta. Din această cauză, mușchii ce susțin coloana s-au contractat, iar spatele și-a pierdut elasticitatea naturală. ”Fă exerciții speciale, pentru a da un nou tonus mușchilor spatelui și zonei lombare, dar numai cu ajutorul unui fizioterapeut!”, subliniază specialistul Bio Ortoclinic.
Mai mult de 21 de puncte: STAI PREA MULT AȘEZAT – ”Structura spatelui se dizlocă foarte ușor. În acest caz, ar trebui să lucrezi mai mult mușchii cu exerciții specific”, susține Dr. Iulia Belc. De exemplu:
1. Așezat la birou, îndoaie piciorul drept cu laba bine așezată pe podea și întinde piciorul stâng. Îndoaie-te de spate și încearcă să atingi cu mâna degetele piciorului stâng, de cinci ori. Repetă mișcarea și cu piciorul drept.
2. Lipește-te de un perete, stând drept, cu picioarele lipite. Ridică-te pe vârfuri și întinde-ți brațele în sus, cât de mult poți. Rămâi în această poziție aproximativ cinci secunde și apoi întoarce-te în poziția inițială.
3. Stai în quatre-pieds, expiră și arcuiește-ți spatele în sus. Inspiră și trage înapoi zona lombară. Repetă exercițiul de 10 ori.