Faci duş zilnic? Ai grijă că te îmbolnăveşti
Duşul a intrat demult în rutina zilnică a fiecăruia dintre noi. Dacă în urmă cu ani buni doctorii le recomandau pacienţilor o atenţie mai mare cu igiena corporală, iată că o echipă de cercetători de la Universitatea din California ne spun contrariul.
Prea multe îmbăieri dăunează grav sănătăţii pentru că îndepărtează secreţiile corporale esenţiale în menţinerea unui nivel de hidratare adecvat. Pe fondul îndepărtării acestor uleiuri naturale apar iritaţiile, dermatitele, eczeme şi infecţiile la nivelul epidermei. Profesorul Stephen Shumack, de la Asociaţia Medicilor Dermatologi, spune că “trebuie să faci duş numai atunci când ai nevoie”. “Abia în ultimii 50-60 de ani au apărut cabinele de duş şi căzile în casa fiecăruia. Până atunci omul nu simţea nevoia duşului zilnic. A devenit dependent de el în prezent din motive sociale. Nu tot corpul nostru e acoperit de glandele sudoripare, responsabile cu mirosul urât. Dacă ne spălăm doar în acele zone şi facem duş o dată la 3-4 zile, vom fi mai sănătoşi”, a declarat doctorul pentru The Sun.
Degresarea pielii ne face mai permeabili la bacterii şi virusuri, mai expuşi la iritaţii, reduce elasticitatea epidermei şi usucă straturile superioare ale acesteia. Folosirea excesivă a săpunului îndepărtează stratul protector de lipide de pe piele care are un puternic efect antimicrobial. E nevoie de două săptămâni de pauză pentru ca pielea să-şi regleze nivelul secreţiilor după o asemenea agresiune. Săpunul ucide bacteriile care ne protejează de alte microorganisme dăunătoare şi dezechilibrează nivelul de aciditate (n.r. Ph). În plus, mirosul săpunului îndepărtează feromonii, substanţe resimţite olfactiv care ne fac atrăgători în faţa persoanelor de sex opus. Şi nu în ultimul rând, îndepărtează vitamina D produsă la nivelul pielii în momentul expunerii la radiaţia cu unde ultraviolete.