Factori care pot modifica temperatura corpului

Ultima actualizare:

În ultima perioadă se vorbeşte din ce în ce mai des despre temperatura normală a organismului. Totuşi, este bine de ştiut că există factori precum vârsta, momentul zilei sau sexul persoanei, care pot modifica valorile temperaturii. Află mai multe despre acest subiect în numărul de iulie al revistei Click!Sănătate!

Abilitatea organismului de a-şi regla temperatura se modifîcă odată cu înaintarea în vârstă. Temperatura medie, în funcţie de vârstă este: bebeluşi şi copii: între 36,6˚C şi 37,2˚C, adulţi: între 36,1˚C şi 37, 2˚C, adulţi peste 65 de ani: 36,2˚C. În general, persoanele mai în vârstă îşi conservă mai greu temperatura, un motiv fiind şi încetinirea metabolismului, ceea ce duce la o valoare mai scăzută. În cazul copiilor, lucrurile stau exact invers. Din cauza metabolismului mai crescut, temperatura corpului este mai ridicată.

  • Cum poate varia. Printre factorii care influenţează temperatura corpului se numără momentul zilei, exerciţiile fizice, stresul şi anumite medicamente. Astfel, temperatura corporală suferă diverse fluctuaţii pe parcursul zilei. Acest fenomen se numeste variaţie diurnă. Dimineaţa, temperatura corpului este mai scăzută din cauza activităţii metabolice reduse din timpul nopţii, însă creşte pe parcursul zilei odată cu intensificarea metabolismului. Pe parcursul celor 24 de ore ale unei zile se poate observa o oscilaţie fiziologică a temperaturii, cu o diferenţă de până la 0,5° C. Totodată, în timpul exerciţiilor fizice, muşchii eliberează o cantitate mare de căldură, ceea ce duce la creşterea temperaturii. Stresul este o altă cauză, mai exact în timpul perioadelor de stres, organismul eliberează cantităţi mari de cortizol şi adrenalină. Aceşti hormoni au efect direct asupra ficatului, unul dintre organele cu cea mai mare activitate metabolică, ceea ce duce în final la creşterea temperaturii corpului. Şi, nu în ultimul rând, unele medicamente, cum sunt antibioticele, antihipertensivele, anticonvulsivantele sau antihistaminicele pot să genereze fluctuaţii ale temperaturii.
  • Creşte uşor după mese. S-a observat că la 20-30 de minute după masă, există o uşoară creştere a temperaturii organismului. Acest lucru se datorează creşterii ratei metabolice pentru a facilita digestia. De asemenea, există anumite alimente care pot creşte temperatura, unele dintre acestea fiind alimentele picante. Şi cantitatea de apă consumată zilnic influenţează temperatura. Mai exact, dacă bem prea puţină apă, deshidratare organismului cauzează hipertemie, adică o temperatură mai ridicată decât cea normală, aceasta fiind răspunsul organismului la încercarea de a-şi regla temperatura.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Răzvan și Irina Fodor jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Aventura prin Dobrogea a faimosului Hans Christian Andersen  Peripeţiile fascinante, publicate apoi în Danemarca jpeg
jewels 1090711 1280 jpg
4 front asistati jpg
durau jpg
test de personalitate jpg
Dezbatere prezidențială între Donald Trump și vicepreședintele Kamala Harris. FOTO Profimedia
oradea city 1339369 1280 jpg
harta romaniei jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net