Febra la copii: ce măsuri luați și când să vă îngrijorați

Nu e părinte care să nu se îngrijoreze atunci când copilul lui face febră și se simte rău! Unii sar direct la sertarul cu pastile și recurg la antibiotice, crezând că febra e simptomul unei infecții bacteriene. Nimic mai greșit, atrage atenția drd. Cosmina Bengescu, farmacist în cadrul unui laborator din București. Specialistul ne explică pe larg ce reprezintă febra, cum o gestionăm și ce soluții de tratament avem.

image

Temperatura normală a corpului este de 36,5 – 37 de grade Celsius. Atunci când ajunge și depășește 38 de grade, deja putem vorbi despre febră. Ea nu e o boală în sine, ci un semnal de alarmă că în organism se întâmplă ceva, iar corpul, prin sistemul imunitar, caută să lupte cu infecția. „Febra la copii se declanșează atunci când acel „termostat intern”, numit științific hipotalamus, ridică temperatura corpului peste nivelul normal. Cu toate acestea, temperatura celui mic se schimbă de-a lungul zile, de obicei dimineața este mai mică, crescând spre seară. Există desigur și situații în care hipotalamusul „va seta” corpul la o temperatura mai ridicată decât în mod obișnuit, ca răspuns la o infecție sau boală, de aici și concluzia că temperatura este o modalitate prin care organismul luptă împotriva germenilor care provoacă infecții”, explică farmacistul.

Stadiile febrei

Potrivit specialistului, febra nu e nici de ignorat, dar nici nu trebuie să te alarmeze. Ea e normală până la un punct și arată că sistemul imunitar funcționează. Stările febrile au trei stadii:

-        Când temperatura este între 37,5 – 38,5, vorbim despre o stare subfebrilă. Încă de acum trebuie acționat cu mici remedii în casă și cu antitermice.

-        Peste 38,5 – febra devine serioasă. Sună medicul!

-        Peste 39 – febra e mare, ia urgent măsuri.

cosmina bengescu jpeg

Cauzele febrei. Ce poate fi?

În primul rând trebuie să evaluezi situația în context. Ce poate fi? Dacă febra vine la pachet cu nas înfundat, durere în gât și tuse, este cu siguranță o banală răceală. Dacă apare diareea, greața, crampele abdominale, poate fi o viroză intestinală. În cazul bebelușilor putem observa dacă e o erupție dentară. De asemenea, în perioada aceasta de pandemie, ne putem gândi și la o infectare cu SARS-CoV-2. Și aceasta se analizează în context (dacă a intrat în contact cu o persoană pozitivă), dar, pentru siguranță, trebuie făcut un test rapid.

Cum gestionăm febra la copii

E bine să iei măsuri încă din starea subfebrilă. Cosmina Bengescu recomandă o mai bună hidratare cu ceaiuri, supe, apă, precum și masaj cu loțiuni speciale pentru copii, care au efect vasodilatator și desfundă nasul. Apoi, mai poți apela la antitermice: paracetamol, Fervex, Gripovit (e un supliment alimentar pentru întărirea imunității). În cazul unui copil foarte mic, poți folosi supozitoare, siropuri sau granule solubile, dar trebuie ținut legătura cu medicul. „Febra se gestionează foarte ușor peste trei ani. Atunci ai și mai multe remedii acceptate. Situația bebelușilor e mai sensibilă și trebuie gestionată doar sub îndrumarea medicului”, ne spune specialistul.

„De asemenea, ai grijă ca cel mic să consume suficiente lichide și urmărește cu mare atenție eventuale semne de deshidratare. Copilul trebuie verificat pe timpul nopții, îmbrăcat subțire în haine de bumbac și schimbat cearceaful ori de câte ori se udă din cauza transpirației. Dacă ai motive de îngrijorare, cere sfatul medicului sau sfatul farmacistului privind medicamentele fără prescripție medicală ce ar putea reduce starea de rău a micuțului. Dacă după 3 zile de tratament febra nu cedează, este important să nu se amâne vizita la medicul pediatru”, atrage atenția farmacistul Cosmina Bengescu.

17 lucruri de știut despre febră

Pentru că febra bulversează multă lume care dă năvală la UPU, mai ales în această perioadă de pandemie, medicul Vasi Rădulescu a sintetizat și el pe pagina de Facebook 17 lucruri de ținut minte despre febră.

Dr. Vasi Rădulescu
Dr. Vasi Rădulescu

1. Febra este un semnal important că ceva rău se întâmplă în organism, de regulă fiind vorba despre o infecție.

2. Și infecțiile virale pot conduce la febră. În răceli, o temperatură a corpului de peste 37 grade C nu este motiv pentru a recurge la antibiotic, el neavând nicio valoare în viroză.

3. Alte afecțiuni care dau febră sunt bolile inflamatorii cum ar fi poliartrita reumatoidă sau anumite tipuri de cancer.

4. Temperatura normală a corpului variază între 36,1 și 37,2 grade Celsius. Febra este considerată la valorile peste cea superioară. Primul grad peste 37,2 mai este denumit stare subfebrilă.

5. Hipotalamusul este o porțiune veche a creierului care controlează temperatura corpului. Uneori, el o fixează la o valoare mai înaltă, spre exemplu pentru a lupta mai bine împotriva unei infecții. Febra este, deci, un mecanism de apărare.

6. Frisoanele apar tocmai pentru că organismul trebuie să producă acea diferență în plus până la valoarea fixată de către hipotalamus. În contracțiile musculare rezultă căldură.

7. O febră poate fi lăsată în pace, fără a se lua măsuri antitermice. Organismul controlează mai bine infecțiile la o temperatură puțin mai înaltă.

8. Se iau măsuri antitermice dacă valoarea temperaturii trece de 39,4 grade C la adult.

9. Prudență la copiii mici. Bebelușul de până la 3 luni trebuie văzut de medic dacă prezintă febră de 38 grade Celsius și are simptome de răceală, varsă, e foarte agitat sau din contră, letargic. La vârste de peste 3 luni, o temperatură de până la 38,9 grade C necesită un consult dacă sunt prezente și simptomele amintite mai sus sau dacă temperatura depășește 38,9 grade C, indiferent dacă sunt simptome asociate.

10. Copilul între 6 luni și 5 ani poate face convulsii în caz de febră. Trebuie văzut de medic. În primele 12 luni de la episodul convulsiv mai poate apărea cel puțin unul.

11. Măsurile antitermice înseamnă paracetamol, un antiinflamator (spre exemplu ibuprofen), un derivat de metamizol (algocalmin), o împachetare rece, o aplicare de prosop ud sau pungă cu gheață pe frunte sau alte zone ale corpului. Nu folosiți metode brutale la copil, un prosop umezit cu apă la temperatura camerei este potrivit.

12. Antibioticul va participa la scăderea febrei în infecțiile bacteriene, când infecția începe să fie controlată și ameliorată.

13. Gripa dă de regulă febră înaltă, instalată brusc, cu alte simptome precum frisoane, fatigabilitate marcată, dureri musculare intense. Prudență în gripă la copiii mici, vârstnici, persoanele cu boli de inimă sau plămâni, cu boli de imunitate.

14. Nu administrați aspirină la copii! Puteți folosi paracetamol sau ibuprofen, nu ambele în același timp, ci trecând de pe unul pe altul în caz că răspunsul la medicament nu este potrivit.

15. Mergeți la medic dacă febra nu răspunde la măsurile antitermice clasice. Mergeți imediat la medic la valori de peste 40 de grade Celsius, pentru că pot leza ireversibil unele organe, îndeosebi creierul.

16. Cum suntem încă într-o pandemie, o febră poate fi semnal puternic al unei coronaviroze. Dacă aveți și alte simptome virale, faceți un test, izolați-vă, discutați cu medicul de familie. Protocolul de conduită l-am publicat deja pe drvasiradulescu punct ro.

17. Nu vă bombardați cu fel de fel de pastile, leacuri, tratamente luate din surse incerte. Rețineți că organismul în coronaviroză se vindecă singur, el fiind puțin ajutat, la nevoie, de câteva pastile (cum am amintit despre paracetamol).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
padure tropicala jpg
mar negru jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net