Fii atent la epuizarea produsă de căldură! Tot ce trebuie să știi în perioada de caniculă

După câteva zile de căldură excesivă, când corpul se supraîncălzeşte, poate apărea epuizarea termică. Dintre afecţiunile legate de căldură, crampele de căldură este cea mai uşoară, iar insolaţia - cea mai gravă. Uite tot ce trebuie să ştii în această perioadă caniculară! 

image

Simptome. Simptomele epuizării termice pot începe brusc sau pot progresa, mai ales când persoana face şi efort fizic şi includ: piele rece, umedă, transpiraţie abundentă, slăbiciune, ameţeală, oboseală, puls slab sau rapid, tensiune arterială scăzută la nivelul picioarelor, crampe musculare, greaţă, durere de cap. Căldura corpului, combinată cu cea a mediului ambiant, are ca rezultat ceea ce se numeşte temperatura centrală sau cea interioară a corpului. Corpul este nevoit să regleze plusul de căldură pe vreme caldă pentru a menţine o temperatură centrală potrivită. Corpul se răceşte prin transpiraţie, deoarece evaporarea ei reglează temperatura. Dar atunci când faci efort intens sau suprasoliciţi organismul pe vreme caldă şi umedă, corpul este mai puţin capabil să se răcească eficient. Ca rezultat, pot apărea crampe de căldură, cea mai uşoară formă de boală legată de căldură. Simptomele acestora includ adesea transpiraţie puternică, oboseală, sete şi crampe musculare. Consumul de lichide sau de băuturi de rehidratare ajută la tratarea crampelor de căldură. Alte tratamente includ retragerea la temperaturi mai scăzute, cum ar fi un loc cu aer condiţionat sau umbrit, şi odihnă.

Factori de risc. Pot contribui la epuizarea de la căldură, pe lângă vremea caldă şi activitatea intensă, şi alte condiţii precum: 

deshidratarea, care reduce capacitatea corpului de a transpira şi de a menţine o temperatură normală; 

consumul de alcool, care poate afecta capacitatea corpului de a-şi regla temperatura; 

hainele neadecvate, în special cele care nu permit transpiraţiei să se evapore uşor; 

obezitatea poate afecta capacitatea corpului de a-şi regla temperatura şi poate determina corpul să se supraîncălzească. 

Riscuri. Riscurile cele mai mari pentru extenuarea dată de căldură le au sugarii şi copiii mai mici de 4 ani şi adulţii peste 65 de ani. Capacitatea corpului de a-şi regla temperatura nu este pe deplin dezvoltată la copii. La adulţii în vârstă, bolile şi medicamentele pot afecta capacitatea organismului de a controla temperatura. Printre medicamentele incriminate se află cele utilizate pentru a trata hipertensiunea arterială şi problemele cardiace (beta-blocante, diureticele), cele pentru alergii (antihistaminice), calmantele şi antipsihoticele. 

Măsuri preventive. Purtarea de îmbrăcăminte lejeră, protecţia împotriva arsurilor solare, menţinerea hidratării şi evitarea activităţilor în căldură, în mijlocul zilei, ajută la prevenirea epuizării de la căldură. Este nevoie de mare atenţie în cazul unui risc crescut, adică în situaţia administrării de medicamente, sau al afecţiunilor care cresc riscul de probleme legate de căldură. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton și Prințul William la Premiile BAFTA 2023, Profimedia (6) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
rugaciune jpg
image png
yubari jpg
image png
carne oaie miel istock jpg
raceala jpg
image png
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net