Florile de fân, vindecătoare neştiute
Amestec de plante, fiecare cu virtuţile ei tămăduitoare, florile de fân sunt un medicament de excepţie al naturii, având întrebuinţări diverse, de la dureri reumatice la afecţiuni respiratorii. Citeşte mai multe în numărul de iulie al revistei Click! Sănătate!
Florile de fân sau măcinişul se obţin prin scuturarea fânului, imediat după uscare. Acestea conţin seminţe, flori şi tulpini de 10-20 de plante, precum pătlagină, sânziene galbene, sunătoare, trifoi roşu, frunze şi flori de fagi, mentă, brânca ursului. Pentru tratamentele naturiste, cel mai bun este fânul la a doua coasă, numit otavă, şi care creşte în zonele montane, nepoluate.
Pacienţii diagnosticaţi cu adenom de prostată, care se confruntă cu dificultăţi de urinare, urinare nocturnă, incapacitatea de a goli complet vezica urinară, sânge în urină şi, în cazuri severe, blocaj urinar pot face băi de şezut cu flori de fân, asociate cu coada-calului şi cu rădăcină de valeriană. Se recomandă câte 100 g din fiecare plantă, la 5 l de apă, preparată ca infuzie. Ceaiul nu trebuie să fie fierbinte, pentru că poate provoca dureri abdominale. Băile de 20 de minute se fac seara, înainte de culcare, de 3 ori pe săptămână.
Compresele sunt foarte bune în reumatism
Pentru tulburările circulatorii şi în diverse algii, se recomandă infuzia din flori de fân. Aproximativ 250 de grame de flori de fân se pun într-un săculeţ din bumbac, peste care se toarnă 200 ml de apă călduţă. Separat, se fierbe 1 litru de apă, care se varsă peste săculeţul de flori de fân şi se infuzează într-un vas acoperit, 10 minute. Se stoarce săculeţul şi se ţine pe locul dureros.
Remediu în bolile pielii
Florile de fân au efecte antiseptice. De exemplu, trifoiul roşu combate ciupercile pielii, pătlagina favorizează refacerea ţesuturilor, sânziana galbenă este cicatrizantă, cimbrişorul şi coada-şoricelului sunt antiinflamatoare şi antialergice. Prin urmare, acestea sunt utile în tratarea eczemelor, rănilor, supuraţiilor, ulcerului varicos şi psoriazisului. Se tapotează locul afectat cu infuzie din flori de fân, de mai multe ori pe zi, şi se lasă să se usuce.
Bun chiar şi în infecţiile urinare
Băile de şezut sunt indicate şi în tratarea infecţiilor urinare. După baie înfăşoară spatele cu un prosop cald şi stai sub pătură cel puţin 30 de minute. Băile se fac 3 zile consecutiv, perioadă în care nu trebuie să depui efort.