Fructele colorate alungă depresia de IARNĂ
Depresia sezonieră reprezintă înainte de toate o dereglare a echilibrului hormonal, a interacţiunii dintre doi hormoni, melatonina şi serotonina. Melatonina reglează somnul.
Producerea acestui hormon e stimulată de căderea întunericului. Dacă lumina din timpul zilei nu este suficientă, nivelul de melatonină creşte şi înainte de apusul soarelui. Secreţia de serotonină, numită şi hormonul fericirii, este stimulată de lumina soarelui.
Depresia de iarnă e asociată cu lipsa oricărei iniţiative, cu sentimentul că nu mai poţi face faţă problemelor zilnice şi chiar cu gânduri de sinucidere.
Nevoia de dulce reprezintă unul dintre simptomele acestui tip de depresii. Putem vorbi despre depresie sezonieră dacă simptomele se manifestă cel puţin doi ani consecutivi. Femeile sunt, în general, mai afectate. Iată câteva trucuri pentru a o evita.
1. Consumă fructe şi legume viu colorate! Pe lângă faptul că, din punct de vedere vizual, te binedispun, acestea sunt surse de vitamine şi minerale care ajută organismul să lupte cu neplăcerile sezonului rece.
2. Vorbeşte cu persoane optimiste! Decât să te frămânţi de unul singur între patru pereţi, mai bine pune mâna pe telefon şi sună un prieten bun. O conversaţie detaşată de toate problemele poate să-ţi schimbe imediat starea.
Nu te ruşina să-i povesteşti ce stări te încearcă şi nu ezita să-i ceri ajutorul. Iar dacă în familie ai persoane cu care te înţelegi foarte bine şi gândesc pozitiv, norocul este de partea ta.
3. Foloseşte uleiuri esenţiale pentru calmare! Uleiurile esenţiale de levănţică, portocal, rozmarin, trandafir, bergamotă sau neroli au efecte sedative şi liniştitoare. Picurate în lampa de aromaterapie ori în cada de baie, ori amestecate şi consumate cu miere de albine, au efecte foarte bune.
4. Nu abuza de dulciuri! Tristeţea iernii nu te face doar melancolic, ci îţi poate creşte şi nevoia de a consuma dulce. Nu te lăsa prins în acest cerc vicios. Dulciurile te pot face să te simţi mai bine, însă dau o dependenţă care poate alimenta stările de melancolie.
5. Fă plimbări dese în aer liber! Lumina artificială sub care stai la birou nu poate să o substituie pe cea naturală. Ieşind afară şi bucurându-te de soare, atât cât poţi găsi în sezonul rece, îţi vei reîncărca bateriile şi îţi vei ridica moralul.