Gemoterapia. Muguri și mlădițe renumite pentru efectele terapeutice

Ultima actualizare:

    Mugurii și mlădițele tinere, de ajutor în combaterea unor afecțiunifoto: pixabay.com
Mugurii și mlădițele tinere, de ajutor în combaterea unor afecțiunifoto: pixabay.com

Până la sfârșitul lunii iunie, mai suntem în sezonul mugurilor. Studiate "cu lupa" de fitoterapeuți, aceste remedii vegetale sunt recomandate tot mai des.

Drumul acestor tratamente tradiționale de la "puterea celor simple", cum se numeau odinioară în popor, și până la genofitoterapie (sau gemoterapie), adică folosirea mugurilor și a mlădițelor tinere în combaterea diferitelor afecțiuni a fost parcurs și de nutriționiști.

Terapiile pe bază de muguri (infuzii, macerate, decocturi, tincturi, sucuri proaspete) sunt în mare vogă pentru rezultatele deosebite pe care le-au dat în diferite afecțiuni, începând cu tuberculoza și degerăturile și până la reumatism, tulburări circulatorii, ulcere și echilibrul sistemului nervos.

Ce muguri să alegem?

Muguri de brad alb

Foarte bogați în uleiuri eterice, tanin, rășină și vitamina C, preparatele din muguri de brad alb (infuzia, tinctura, maceratul în alcool și siropul) sunte reunumite pentru efectul lor în cazul unui sistem imunitar slăbit, în reumatism și în diverse afecțiuni ale aparatului respirator. Putem recolta acești muguri în lunile mai și iunie. Pentru iarnă, mugurii se pot păstra în congelatori. Decongelați, pot fi consumați și cruzi, în salate. 

Într-un borcan de sticlă de minimum 5 l se așază mugurii în straturi alternative cu miere sau zahăr. Borcanul se etanșeizează și se așază lângă o sursă de căldură, de preferință la soare, timp de 10 zile. În a 11-a zi, siropul se strecoară și se pune la fiert pentru 2-3 clocote, apoi îl punem cald, nu fierbinte, în sticle curate și încălzite, care vor fi sigilate cu ceară.

Mugurii de tei

Mugurii de tei sunt un renumit remediu contra stresului și în stările de mare neliniște. Mugurii se pot folosi în salate de fructe, legume și sub formă de sirop. Receța de mai sus poate fi folosită cu succes și în cazul siropului din muguri de tei.

Mugurii de mur

Mugurii de mur favorizează digestia, având un efect liniștitor asupra spasmelor intestinale și urinare. De asemenea, acești muguri se bucură și de renumele de dezinfectanți și antibacterieni de mare valoare. Pot fi congelați și păstrați până la recolta viitoare.

Mugurii de pin

Mugurii de pin au efect în cazul insomniilor, nevrozelor, afecțiunilor pulmonare, în impotență și rahitism. Tinctura este de ajutor în cazul virozelor.

Mugurii de coacăz negru

Acești muguri nu prea au rival în regnul vegetal pentru combaterea alergiilor de tot felul și în creșterea imunității.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net