Grepfrutul, "armă" redutabilă împotriva colesterolului

16 septembrie 2020
article img
Grepfrutul ajută în lupta cu colesterolulfoto: pixabay.com

În lupta pentru menținerea sănătății, grepfrutul joacă un rol important, întrucât este o "armă" redutabilă împotriva colesterolului. În această privință, se remarcă ideea unui studiu recent realizat la Colegiul de Medicină al Universității din Florida.

Specialiștii acestui for universitar au studiat un grup important de persoane cu colesterol ridicat. Acestora le-au fost administrate suplimente de pectină din compoziția grepfrutului. Membrana care separă segmentele acestui fruct este bogată în pectină, substanță despre care se crede că topește colesterolul. În circa 16 săptămâni din perioada studiului, la persoanele din prima parte a grupului, colesterolul total a scăzut cu 6,7%, iar cel care aderă la pereții arterelor (LDL) a scăzut cu peste 10%.

Grepfrutul, ca și celelalate citrice, este bogat în limonenă, un ulei care s-a dovedit, pe experimentele făcute pe cobai, că a redus în mod deosebit colesterolul și a stopat creșterea tumorilor mamare. Limonena împiedică și apariția altor forme de tumori. 

Grepfrutul roșu mai conține o substanță, licopena, care previne apariția unor tipuri de cancer, precum cel de vezică, pancreatic sau cervical.

Grepfrutul conține 41 mg de vitamina C, adică două treimi din RZR-ul, și ține la distanță și manifestările neplăcute ale răcelii.

Specialiștii pun accentul pe faptul că acest fruct trebuie consumat în întregime, nu doar miezul, ci și marginile dintre segmente, pentru a valorifica toate beneficiile sale.