Greşeli pe care le fac părinţii la masă

Ultima actualizare:

    Majoritatea îşi forţează copilul să mănânce, fapt care are urmări grave pentru sănătatea celui mic
Majoritatea îşi forţează copilul să mănânce, fapt care are urmări grave pentru sănătatea celui mic

Vă stoarceţi mintea ce să le mai daţi bun de mâncare, cum să-i mai păcăliţi să termine din farfurie şi fiecare masă se lasă cu dureri de cap? Situaţia este obişnuită în multe familii din România. Medicii vă recomandă să fiţi mai relaxaţi. Copiii ştiu cel mai bine de câtă mâncare au nevoie.

Ne îngrijorăm că mănâncă prea puţin, cu toate acestea statisticile arată că obezitatea în rândul copiilor este în creştere. Lucru care e foarte periculos. Un copil supraponderal sau obez va rămâne toată viaţa cu un bagaj de celule adipoase care nu mai mor niciodată. Se ajunge aici din vina părinţilor, care fac o serie de greşeli. 

Forţează sau păcălesc copilul să mănânce

„Nici măcar câştigătorul unui premiu Nobel nu poate să precizeze exact de câte grame de hrană este nevoie pentru un copil, cu atât mai puţin un medic. Singura persoană care ştie e micuţul tău, indiferent de ce vârstă are”, susţine medicul pediatru Carlos Gonzalez, prezent în România la o conferinţă. De asemenea, nu uita că şi copiii au preferinţe. Şi tu ai. Spre exemplu, după un an şi jumătate cei mai mulţi preferă pastele şi puiul. “Asta nu înseamnă să îi dai zi de zi doar ce îi place, ca să fii tu liniştit că mănâncă. Dă-i mereu altceva, dar pune-i mai puţin în farfurie. Aşa nu va simţi presiunea atât de mare. Nu mănâncă nimic? Respectă asta. Aşa simte el. Gusturile se schimbă în timp, însă numai dacă nu pui presiune pe copil, nu-l forţezi”, adaugă specialistul.

Nu mănâncă toţi la masă

Îi permiţi orice, numai să termine din farfurie – să mănânce separat, în faţa televizorului, sau cu ochii în tabletă. În felul acesta, nu va dezvolta o relaţie sănătoasă cu mâncarea.

simeon stalpnicul png

Ne-am uitat tradiţiile

Vrăjiţi de reclame, de abundenţa de alimente de pe piaţă, am ajuns să credem că mămăliga cu brânză şi smântână sau grişul cu lapte, spre exemplu, sunt prea banale pentru a fi valoroase. Amintiţi-vă ce mâncaţi voi în copilărie şi daţi-le şi copiilor voştri aceleaşi lucruri.

Îşi pun copilul la cure de slăbire

Dacă adulţii ţin cure de slăbire, acest lucru e periculos în cazul unui copil, susţine medicul Mihaela Bilic într-un interviu pentru Adevărul: „Nu se face asta pentru că se strică definitiv relaţia copilului cu mâncarea. Redu-i puţin porţiile şi pune-l să facă mai multă  mişcare”. 

Nu sunt un exemplu

E greşit să găteşti separat pentru copil. Ceva mai „sănătos”, mai „bun”. Nu poţi să-i pui lui în farfurie broccoli, iar voi, adulţii, să mâncaţi pizza şi cartofi prăjiţi. Toată familia trebuie să mănânce acelaşi lucru şi doar prin puterea exemplului, fără alte restricţii, îl obişnuieşti pe cel mic să mănânce sănătos. „Copiii sunt oglinda părinţilor, pentru că ei vor face lucrurile cum le văd la părinţi, nu cum li se spune să le facă. Tot ce înseamnă argument verbal nu e convingător, el va face ceea ce vede că faci tu”, spune Mihaela Bilic.

Îi oferă recompense dulci

simeon stalpnicul png

„Dacă mănânci tot din farfurie, primeşti ciocolată”. Câţi părinţi nu-şi motivează astfel copiii?! Gestul acesta duce la supraalimentare şi creşte riscul de obezitate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Arges 1 jpg
image png
tinte ale rusiei jpg
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
husky harghita jpg
MONICA POLI jpg
dacii  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net