Gripa începe să-și arate colții. Stocurile de vaccinuri dispar din farmacii

Ultima actualizare:

    Legea vaccinării intră în dezbatere la Camera Deputaților, după doi ani de amânări
Legea vaccinării intră în dezbatere la Camera Deputaților, după doi ani de amânări

Sunt veşti îngrijorătoare despre sezonul de gripă din acest an. Deja au fost confirmate cinci cazuri de infectări în România, iar stocurile de vaccinuri din farmacii au început să se epuizeze. Farmaciștii spun că primesc un număr limitat de doze, iar acestea dispar rapid.

Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor transmisibile a anunțat că în perioada 30 septembrie-6 octombrie, au fost înregistrate cinci cazuri de îmbolnăviri cu gripă. Patru persoane din București au fost infectate cu virusul AH3, iar un alt pacient din iași cu virusul gripal B. Printre pacienți este și un copil în vârstă de 3 ani.

Totodată, rapoartele medicale arată că în săptămâna 30 septembrie-06 ocrombrie au fost raportate la nivel national 17 cazuri de gripă clinică. Este o creștere foarte mare față de perioada similară din anul trecut când au fost înregistrate 5 cazuri de îmbolnăviri.

Dozele de vaccin dispar din farmacii

 Imunizarea prin vaccin rămâne calea cea mai sigură de a preveni gripa. Epidemia din sezonul trecut i-a speriat pe români și au vrut să își cumpre mai repede vaccinul antigripal din farmacii. Însă, din nefericire, stocurile din farmacii de vaccin injectabil sau sub o noua formă de spray sunt epuizate.

Medicii admit faptul că aceste îmbolnăviri, apărute mult mai devreme decât anul trecut, ar putea anunţa o epidemie, înaintea perioadei specifice, însă spun că încă nu este cazul să ne alarmăm.

”Trebuie văzută o evoluție multi săptămânală. După primele cazuri este greu de afirmat că va fi o epidemie. Însă este posibil.  În momentul în care îți apar primele cazuri cu două luni și jumătate mai devreme decât anul trecut, evident că poate să existe și posibilitatea apariției unei epidemii mai devreme decât anul trecut. Însă deocamdată nu știm la ce să ne asșteptăm pentru că nu există o regulă privind evoluția și numărul cazurilor de gripă”, a explicat pentru Click! prof. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.

Referitor la epuizarea stocurilor de vaccin din farmacii, dr. Rafila spune că ”probabil o să mai vină. Sper ca cei care furnizează vaccin să aprovizioneze constant în această perioadă. Lumea este mai îngrijorată și este normal să solicite mai devreme vaccinul decât de obicei”.

Vaccinurile de pe piața liberă, insuficiente

Farmaciștii spun că stocurile se epuizează rapid. ”Momentan nu mai avem. Primim câte 10 doze care se dau rapid”, a spus o farmacistă pentru Click!

În afară de cele 1.500.000 de vaccinuri cumpărate de Ministerul Sănătății, pe piața liberă vor mai fi aproximativ 250.000 de vaccinuri. Dintre acestea, 200.000 de doze sunt de vaccin injecatbil, iar 50.000 sub forma de spray nazal.

”Sunt foarte puține.  De obicei firmele care produc vaccinuri au un buisiness plan. Ele își fac stocurile în funcție de numărul de cereri. Însă au și stocuri tampon pe care le vor aduce în funcție de numărul comenzilor din diverse țări. Anul trecut, pe lângă cele 170.000 de doze au mai fost cumpărate încă 25.000 de vaccinuri care proveneau din aceste stocuri. Acum nu se mai fabrică vaccinurile”, a declarat pentru Click! Dr. Gindrovel Dumitra, coordonator al Grupului de Vaccinologie.  

Vaccinurile gratuite întârzie

Nici pacienții din grupele de risc nu au fost imunizați. Deși vaccinurile gratuite trebuiau să ajungă încă din 15 octombrie la medicii de familie, acest proces este întârziat. Se pare că bolnavii cronici vor putea fi imunizați începând de săptămâna viitoare.

”Noi (medicii de familie n.r.) încă așteptăm vaccinul de la minister. Se pare că a sosit în depozitele DSP dar este într-o procedură birocratică. Fiecare fiolă este scanată și introdusă într-o bază de date. Cel puțin noi, la Dolj, vom primi vaccinurile începând de luni”, a mai spus doctorul Gindrovel Dumitra.

Doar medicii au fost vaccinați. Potrivit profesorului Alexandru Rafila, dozele destinate personalului medical au fost deja transmise în teritoriu.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca pentru sezonul gripal 2019-2020 să se folosească un vaccin tetravalent care să conțină 4 tulpini:

• un virus de tip A / Brisbane / 02/2018 (H1N1)

• un virus de tip A / South Australia / 34/2019 (H3N2);

• un virus de tip B / Washington / 02/2019 (linie B / Victoria); și

• un virus B / Phuket / 3073/2013 asemănător (linia B / Yamagata).

Cum să ne ferim copiii de gripă

Instalarea sezonului rece, schimbările bruște de temperatură, dar și (re)intrarea copiilor în colectivități sunt factori favorizanți pentru creșterea incidenței virozelor și răcelilor.  Câteva reguli de bun simţ ar ţine virozele departe de micuţi dacă ar fi respectate de părinţi.

De aceea, pe lângă măsurile de precauție pe care le luați deja, cum ar fi adaptarea ținutelor copiilor în funcție de temperaturile de afară, Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București  transmite şi câteva sfaturi suplimentare:

1. aerisirea adecvată a spaţiilor de locuit;2. acoperirea gurii și nasului în timpul tusei sau strănutului prin utilizarea batistelor de unică folosință;3. mascarea tusei și strănutului cu partea interioară a articulației cotului și, obligatoriu, spălarea mâinilor după tuse/strănut pentru a evita răspândirea microbilor sau virusurilor;4. folosirea măştilor de protecție pentru persoanele cu simptome de viroză;5. izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptome sugestive pentru gripă, după o vizită, în prealabil, la medicul de familie.

Ca precauție suplimentară, puteți cere sfatul medicului de familie în legătură cu oportunitatea administrării unui vaccin antigripal, atât copiilor care merg la grădiniță sau școală, cât și celorlalți membri ai familiei. „Vaccinarea oferă protecție atât copiilor, cât și adulților, fiind esențială, nu doar pentru sănătatea fiecăruia, ci și pentru comunitate și pentru societate. Perioada optimă pentru vaccinare este cuprinsă între lunile octombrie și decembrie”, mai trasmite ASSMB.

În cazul unui contact direct cu persoane cu afecţiuni respiratorii, până la spălarea mâinilor cu apă și săpun, trebuie evitată atingerea ochilor, a nasului sau a gurii cu mâinile contaminate.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
2 spray din coji portocale jpg jpeg
bani jpg
image png
carte pixabay jpg
multi bani jpg
bani banca bancnote jpeg
lake lucerne region 4343793 1280 jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net