Iată cu ce plante poate fi "scoasă" răceala!
Ultima actualizare:
Autor a numeroase cărţi despre virtuţile vindecătoare ale plantelor, dr. Ovidiu Bojor a ţinut seama în cercetările sale şi de ocrotirea naturii. Din darurile ei terapeutice ne arată astăzi câteva remedii contra răcelii.
Deşi nu există o afecţiune pe care specialiştii să o denumească „răceală”, foarte mulţi dintre noi ne întrebăm „cum poate fi scoasă răceala”, ca şi cum ne-am afla în faţa unei simptomatologii subînţelese. Întrebarea are vechime şi anvergură folclorică, încât nu poate fi ignorată. Iată câteva remedii care te fac să transpiri:
- Principala acţiune terapeutică a fructelor de soc (coapte vara şi uscate iarna) este acţiunea sudorifică, respectiv transpiraţia cutanată abundentă, care are o influenţă pozitivă în primul rând în răceli, stări gripale, bronşite şi stări febrile. Decoctul se prepară dintr-o linguriţă de fructe la o cană de apă; după ce dă în clocot, se adaugă zahăr. Se beau 1-2 căni pe zi. Pe zonele dureroase se aplică cataplasme cu decoct concentrat (30-50 g la 1 litru de apă), ca antiinflamator.
- Rezultate remarcabile au în stările inflamatorii ale căilor respiratorii preparatele din lumânărică (infuzie, decoct şi tinctură), şi ele stimulând sudoraţia. De exemplu, infuzia se prepară dintr-o lingură de flori (sau două linguri de flori şi frunze) la o cană de apă; se beau 2-3 căni pe zi îndulcite cu miere.
- Deoarece cimbrişorul de câmp are şi acţiune sudorifică, răceala poate fi „scoasă” şi cu o infuzie preparată din 1-2 linguriţe din această plantă la o cană de apă; se beau 2 căni pe zi timp de o săptămână. Această doză nu trebuie depăşită şi nu se administrează în digestia dificilă.
- Extern poate fi utilizat uleiul esenţial de mentă (izmă), principala sa componentă fiind mentolul. În cantităţi mici, are acţiune excitantă asupra terminaţiilor nervoase senzitive din piele şi mucoase; la început, produce senzaţia de rece, apoi senzaţia de căldură locală accentuată.