Iată cum faci faţă asteniei de primăvară!

Te simţi lipsit de energie, nu te poţi concentra la nimic sau te simţi demotivat? Toate aceste simptome pot avea o singură cauză- astenia de primăvară. Farmacist dr. Anca Pop ne spune care sunt cauzele, simptomele şi cum putem trata astenia de primăvară pe cale naturală.

Care sunt cauzele

Fără a fi considerată o boală, astenia de primăvară reprezintă un set de simptome legate de lipsa de energie, stare de apatie sau tristeţe. Pe timpul iernii, pe o durată de circa 4 luni, perioada de lumină este mai scurtă decât cea de noapte, iar sinteza de serotonină (hormonul fericirii produs cu ajutorul luminii) scade, în defavoarea melatoninei (hormonul somnului). Organismul compensează pe această durată dezechilibrul hormonal,  în paralel cu un aport de nutrienţi modificat pe timpul iernii, însă spre sfârşitul perioadei pot să apară semne ale acestui regim de hibernare. Pe scurt, lipsa luminii naturale prin scurtarea zilei, lipsa vegetalelor şi a fructelor proaspete, diminuarea activităţilor în aer liber pot determina simptomele asteniei de primăvară prin dezechilibrul biochimic hormonal, enzimatic şi mitocondrial. 

Cum recunoaştem simptomele 

Astenia de primăvară  se manifestă prin: stare de indispoziţie ce determină oboseală cvasi-permanentă, dificultate în atenţie şi concentrare, scăderea apetitului, anxietate, apatie, demotivaţie, tristeţe şi nivel de energie scăzut.

Tratamente naturale

  • plimbări sau sport în aer liber sau la sală;
  • aplicarea unor tehnici de relaxare profesională sau proprii fiecăruia (starea de bucurie, râsul sunt corelate cu nivele crescute de serotonină); 
  • consumul de legume proaspete, germeni, orz, ovăz, orez brun, orz verde; 
  • folosirea uleiului de peşte; 
  • consumul de fructe bogate în enzime: ananas, papaya, kaki, kiwi, smochine, rodie şi  fructul pasiunii; 
  • consumul de carne de bună calitate, gătită corect: peşte, vită (muşchi, ficat), curcan, oaie, spanac pentru aport de fier, esenţial în producţia de energie, şi aport de proteine;
  • hidratarea corectă, cu aport de minimum 1 litru de apă până la 2 litri; 
  • duşurile reci dimineaţa favorizează circulaţia sanguină şi dau o senzaţie de prospeţime. De asemenea, sauna, masajul pot să elimine senzaţia de oboseală. 

Este o «boală» genetică?

Insomnia, moleşeala, lipsa de energie, durerile de cap dimineaţa şi irascibilitatea ne fac să simţim aşa-zisa „astenie de primăvară”. Însă nu e vorba decât de o adaptare genetică. Profesorii Ying-Hui-Fu şi Louis Pracek au descoperit gena PER3 care este responsabilă cu dezechilibrul comportamental sezonier. Conform studiului realizat de ei şi publicat în cotidianul britanic Daily Mail, această genă din ADN ne dă peste cap ceasul biologic şi în lunile de tranziţie de la iarnă la vară avem tendinţa să ne ducem la culcare la 19.30 şi să ne trezim la 04.30. Indiferent dacă ne dăm jos din pat sau nu, programul de odihnă al organismului nostru funcţionează numai în acest interval. Pe fondul unei oboseli acumulate, psihicul uman are cel mai mult de pătimit. Apare disperarea, iritabilitatea, nervozitatea, sentimentul de vinovăţie sau de dezinteres total, letargia şi tendinţa de îngrăşare asociată cu o lene bolnăvicioasă. 

FotoJet jpg
zodia singura de sarbatori jpg
cub andi moisescu olivia steer png
cub cristina spătar png
Nicolae si Elena Ceausescu jpg
foto sex jpeg
cub amal george cooney png
cub anamaria prodan reghecampf png
image
adevarul.ro
image
image
image
image
Mesaje de Sfântul Nicolae, colaj Pixabay/Click
kate middleton   GettyImages 1446352862 jpg
Bradul din Gubbio jpg
Joc video Iisus Hristos jpg
Fishtopher jpg
Cadouri de Moș Nicolae 2022