Iată cum trebuie să arate un meniu zilnic sănătos!

Ultima actualizare:

    Nutriţioniştii britanici au realizat tabloul perfect al unei alimentaţii bogate în nutrienţi şi vitamineFoto: 123rf
Nutriţioniştii britanici au realizat tabloul perfect al unei alimentaţii bogate în nutrienţi şi vitamineFoto: 123rf

Consumi numai alimente sănătoase, dar eşti nevoit să apelezi şi la suplimentele alimentare? Nu mai arunca banii pe fereastră. Există anumite produse care, consumate zilnic, ne asigură necesarul de vitamine şi minerale. Acestea trebuie să fie bogate în fier, pentru a ne întări imunitatea, sau vitamina D, necesară pentru oase tari şi o piele sănătoasă.

Experţii britanici în nutriţie au realizat un regim alimentar echilibrat, care să asigure doza zilnică recomandată din cele 17 vitamine şi minerale importante, toate în doar 1.900 de calorii.

  • Micul dejun. În prima parte a zilei e important să consumăm fibre integrale şi legume. Specialiştii ne recomandă un bol cu terci de cereale cu 200 ml lapte de vacă şi 80 g mure.  Terciul cu mure furnizează o cincime din aportul zilnic de magneziu, pentru a menţine muşchii sănătoşi, dar şi de vitamina B12, esenţială pentru ca neuronii să funcţioneze bine. Murele, dar şi alte fructe de pădure, ca zmeura, afinele sau căpşunile, asigură un procent de 15% din aportul zilnic de vitamine C şi E.
  • Gustarea de dimineaţă. 50 g de caju şi 100 g banană sunt o sursă excelentă de fier, potasiu, magneziu şi vitamina B6, necesare pentru a regla tensiunea arterială.
  • Prânz. Nutriţioniştii recomandă un sandviş cu piept de pui (55 g), salată, roşii cherry, 75g morcovi, 40 g cartofi fierţi şi un măr. Carnea şi pâinea oferă necesarul de 25% de vitamine B1 şi B3. Prânzul oferă  până la o cincime necesarul de zinc şi fier. Carnea de vită sau de miel este mai bogată în zinc şi fier, însă carnea roşie creşte riscul de cancer de colon. Roşiile şi morcovii sunt surse excelente de vitamina A, cartofii - vitamina E, iar mărul - vitaminele B şi C.
  • Gustarea de după-amiază. Pentru a combate moleşeala de după-amiază, medicii ne recomandă un iaurt cu fructe de 150 g. Acesta e ideal pentru a menţine un nivel minim de zahăr. El oferă aproape o cincime din aportul necesar de vitamina B12.
  • Cina. Ziua trebuie să se termine cu un pahar de vin roşu. Acesta trebuie însoţit de 140 g de file de somon, 200 g de cartofi noi fierţi şi 3 linguri de piure din spanac şi mazăre. Peştele gras e una dintre cele mai importante surse de vitamina D, iar somonul asigură două treimi din necesarul zilnic. Vitamina D se regăseşte doar în produsele de proveninţă animală. Cartofii sunt bogaţi în potasiu, asigurând aproape 40% din necesarul zilnic. Aceştia aduc un aport zilnic de magneziu (40%) şi acid folic (93%). Mazărea şi spanacul sunt surse excelente de fier şi calciu, dar spanacul are mai multă vitamina A, în timp ce mazărea conţine mai multă vitamina B1. Paharul de vin roşu completează necesarul de fier cu un aport de 6%.
image
image
image
image
image
image
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net