Iată secretul unei bătrâneți frumoase: 10 activități de câte 10 minute pe zi îți prelungesc viața cu un an

Cercetătorii britanici au descoperit că nu avem nevoie de mai mult de 10 minute pe zi, în fiecare zi pentru a ne menține sănătoși și optimiști. Iată ce trebuie să facem în cele 10 minute care ne prelungesc viața cu nu mai puțin de un an.

Dansul, bun pentru trup, dar și pentru minte - foto Shutterstock
Dansul, bun pentru trup, dar și pentru minte - foto Shutterstock

Cercetătorii englezi au făcut o listă cu lucrurile care ne sunt nocive, cum ar fi viciile sau sedentarismul, stresul sau mâncatul haotic și au stabilit un plan de acțiune care ar putea fi pus în aplicare chiar din acest an. Iată principalele activități care nu ar trebui să ne lipsească din programul cotidian, evident nu toate trebuie făcute într-o singură zi, ci de-a lungul timpului, dar în niciun caz nu trebuie omise.

Iată de ce sfaturi trebuie să ținem cont

În primul rând trebuie să facem sport dimineața, în al doilea rând trebuie să dansăm pentru a ne menține corpul și mintea antrenate, în al treilea rând să moțăim în prânz timp de 10-20 minute și apoi să ne spălăm dinții, să facem dușuri alternative rece-cald, să rezolvăm cuvinte încrucișate, să facem sex rapid și regulat, să mâncăm ”ceva” picant la prânz și să sporovăim cu vecinii cel puțin 10 minute pe zi. Înainte de a trece în revistă activitățile de 10 minute care ne prelungesc viața trebuie amintit că ele sunt ideale pentru persoanele trecute de 35 de ani.

  • 1. Un pahar de vin pe zi.

Un pahar de vin băut seara, între 18.00 și 19.30, pe îndelete, ne ajută să trăim mai lung datorită resveratrolului, o substanță anti-îmbătrânire, care combate bolile cardiovasculare și îmbunătățește memoria, susține dr. neurolog Julia Jones.

  • 2. Dansul.

Un studiu realizat pe 5.000 de persoane trecute de 65 de ani, de cercetătorii Institutului Național de Sănătate din Maryland a descoperit că 10 minute de dans pe zi previn 111.174 de decese pe an. Muzica și mișcarea activează hormonii fericirii din creier și ne întineresc.

  • 3. Somn de frumusețe.

Un studiu realizat în Grecia pe 23.000 de persoane care obișnuiau să doarmă în prânz 10-20 de minute a arătat că somnul de frumusețe reduce cu 12% mortalitatea cauzată de bolile coronariene. Atenție: dacă dormiți mai mult de 20 de minute, anulați efectul pozitiv.

  • 4. Spălatul pe dinți.

Conform unui articol publicat de Journal of Aging Research periatul dinților trebuie să dureze 10 minute pentru a preveni apariția cariilor și căderea dinților din cauza gingiilor slăbite. Igiena orală e bună și în combaterea bolilor de inimă, diabetului și a crizelor renale.

  • 5. Dușuri alternative.

Dușul rece urmat de unul fierbinte este ideal dimineața pentru că îmbunătățește circulația sanguină, ajută corpul să se vindece mai repede ți menține inima sănătoasă. Dr. Jones susține că dușul rece eliberează de stres sistemul nervos și întărește imunitatea.

  • 6. Vizita la doctor.

Statistic, o vizită de 10 minute la doctor, făcută o dată la trei luni poate preveni cel puțin 320.000 de decese anual. Cel puțin așa arată un studiu din 2014, realizat de cercetătorii de la Universitatea Harvard.

  • 7. Rebus.

Cuvintele încrucișate, rebusurile și chiar sudoku sunt gimnastica minții, se arată într-un studiu realizat în 2019 de către cercetătorii de la Universitatea Exeter. În cazul persoanelor de peste 60 de ani acest obicei de 10-20 de minute prelungește viața și întărește memoria.

  • 8. Prânzul picant.

Un studiu realizat pe 500.000 de persoane care mâncau cel puțin o dată pe săptămână un prânz picant a arătat că substanța capsaicină  din ardeii iuți combate obezitatea, este un antioxidant puternic și are efecte antiinflamatorii în organism.

  • 9. Sex rapid.

Studiile arată că persoanele care fac sex de cel puțin două ori pe săptămână au un nivel crescut de imunoglobulină A (IgA) care întărește sistemul imunitar și apără de infecții și boli. În plus, testosteronul și estrogenul eliberate în timpul actului au efecte antiinflamatorii.

  • 10. Socializarea cu vecinii.

Un studiu realizat de Universitatea Brigham Young, din Utah, a arătat că persoanele care stau la vorbă cu vecinii cel puțin 10 minute pe zi au inima mai sănătoasă, sistemul hormonal și imunitar e mai bun și creierul e mai tânăr.

  Puteţi urmări ştirile Click! şi pe Google News! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
aeroport galati braila facebook jpg
gelu duminica poveste de viata jpg
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net