Înlocuiţi carnea cu ciupercile!
Mulţi oameni spun că nu se simt sătui dacă nu mănâncă deloc carne la o masă. Aceasta e mai degrabă o prejudecată, având în vedere că, obiectiv, carnea nu are o capacitate mare de hrănire.
Deşi este bogată în grăsimi saturate şi conţine, în consecinţă, foarte multe calorii, carnea se digeră foarte greu, o mare parte a acestor calorii fiind consumate de organele digestive.
Mai mult, excesul de proteine din alimentaţia cu carne formează cantităţi mari de uree în ficat şi acid uric în sânge, care presupun un efort suplimentar din partea rinichilor şi cresc riscul de calculoză urică şi gută.
De asemenea, proteinele din carne cresc riscul de apariţie a leziunilor vasculare, atât la rinichi, cât şi la arterele coronare şi ale membrelor inferioare.
Iată cum putem înlocui carnea, folosind alte produse bogate în proteine. Ciupercile, de exemplu, sunt o excelentă sursă de nutrienţi. În compoziţia lor, glucidele se combină cu proteinele într-un raport optim.
Prin comparaţie, carnea nu conţine glucide şi este mai săracă în proteine decât ciupercile. De asemenea, ciupercile conţin multe minerale (potasiu, fosfor, calciu, magneziu, seleniu, cupru), substanţe organice (zaharuri, proteine, lecitină), acizi organici (tartric, malic, citric), oligoelemente şi numeroase vitamine (A1, B1, B2, D).
Sunt alimente alcalinizante, cu alte cuvinte, pot fi folosite cu succes pentru a calma arsurile la stomac apărute după consumul de alimente cu aciditate ridicată.
Iată de unde vă luaţi proteinele
Totalul de proteine necesare pe zi este de 0,75 g/kg, ceea ce înseamnă că un adult cu greutatea de 70 kilograme are nevoie de 52 g de proteine. Acestea sunt alimentele cu un conţinut ridicat de proteine:
* algele, 70%* soia, 35-40%* ciupercile, 30-35%* lintea, mazărea, arahidele, grâul încolţit, 25-30%* fasolea, migdalele, vinetele, alunele, 20-25%* nucile, grâul, ovăzul, secara şi alte cereale 13-15%