Înlocuiţi ouăle cu fasole şi mazăre

Ultima actualizare:

    Consumă salate  din leguminoase  proaspete
Consumă salate din leguminoase proaspete

Click! continuă seria episoadelor care îţi spun tot ceea ce trebuie să ştii despre postul Paştelui. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne dă astăzi câteva idei pentru un mic dejun cât mai diversificat. Iată ce alimente putem consuma dimineaţa!

Dimineaţa mâncăm ouă ochi, ouă fierte sau omlete, consumăm lapte cu cereale, pâine cu unt, brânzeturi, iaurt şi mezeluri.

simeon stalpnicul png

Acesta este unul dintre meniurile noastre zilnice. În perioada postului însă va trebui să ne schimbăm obiceiurile alimentare. Dar cu ce să înlocuim ouăle, laptele şi brânzeturile?

„În locul alimentelor «de dulce» - carne, ouă, lapte şi brânzeturi - putem consuma alte alimente la fel de hrănitoare: legumele şi fructele.

Din legume putem prepara mâncăruri delicioase, pline de substanţe nutritive care înlocuiesc cu succes proteinele din carne", ne-a explicat Gheorghe Mencinicopschi.

Găteşte cu orez, ciuperci şi fasole

Dimineaţa, putem pregăti un pate din ciuperci, fasole uscată fiartă şi orez. Este un produs tartinabil delicios!

Proteinele din ouă, lapte şi brânzeturi pot fi înlocuite cu proteine din ciuperci şi leguminoase precum fasole, mazăre, linte.

Consumă salate din leguminoase proaspete

Este recomandat să pregătim cât mai multe salate de legume (zarzavaturi) şi leguminoase (fasole, mazăre, bob, năut, linte, soia, etc) proaspete, iar în cursul zilei, între mese, dacă simţim că ni se face foame, putem ronţăi un morcov, un ardei gras, un măr sau alte fructe.

Gheorghe Mencinicopschi recomandă reţete tradiţionale agreate de Biserica Ortodoxă. „Cine ştie să gătească după aceste reţete atât de simple dar atât de gustoase nu se va mai întoarce niciodată la mâncărurile grele şi sofisticate".

Nu uita de fructe

Un plus de substanţe nutritive îl aduc şi fructele. Există o sumedenie de reţete de post, pe piaţă sunt atât de multe cărţi de bucate încât este imposibil să nu găseşti ceva pe placul tău şi al familiei tale.

Învaţă să combini ingredientele, fii inventiv, găteşte cu dragoste, iar postul Paştelui va fi pentru tine o perioadă de purificare totală, atât spirituală cât şi fizică.

Reţetă pentru mic dejun

Salată de ciuperci

Ingrediente: o jumătate de kilogram de bureţi Pleurotus Ostreatus (păstrăv de fag), ulei de măsline extravirgin, oţet de mere, mujdei de usturoi, sare integrală de mare Guerande, mărar, sare şi piper.

Mod de preparare: ciupercile se spală bine însă nu trebuie curăţate de pieliţă. Apoi, se opăresc, se feliază şi se amestecă cu celelalte ingrediente. Se adaugă sare şi piper după gust.

Citeşte în ziarul de marţi câteva reţete de post pentru întreaga familie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
profimedia 0869423933 jpg
image
image
image
image
image
image
barbat ceasca ceai cafea 12 30 2009 2 35 02 pm jpeg
BUCHETTE DEL VINO FLORENTA jpg
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
ambulanta jpg
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net