Înotul, cel mai bun sport pentru copii
Copiii iubesc bălăceala şi partea bună e că le face bine. Înotul este cel mai bun sport pentru copii, care le pune în funcţiune aproape toate grupele de muşchi, le creşte imunitatea şi îi ajută să se dezvolte armonios.
Toate sporturile au beneficii pentru sănătate, însă înotul se bucură de cea mai largă paletă de beneficii, spune Marius Grigore, managerul unui club sportiv din Bucureşti. Şi începe să ne enumere: creşte rezistenţa cardio-pulmonară, sti-mulează circulaţia, dezvoltă majoritatea grupelor de muşchi, întăreşte ligamentele şi articulaţiile, îmbunătăţeşte postura corporală, dezvoltă flexibilitatea, stimulează creşterea.
Tocmai din acest motiv, clubul pe care îl conduce a derulat anul acesta, timp de 4 luni, proiectul „Antrenăm Viitorul”, prin care 90 de copii din familii nevoiaşe au beneficiat de cursuri de înot gratuite.
Antrenorii şi medicii recomandă acomodarea copilului cu mediul acvatic de la vârste fragede. Înotul e sportul care se poate face încă de la 4 luni, mai concret, imediat după primul vaccin. Chiar dacă nu ştie să vorbească şi nu poate merge în picioare, un bebeluş se descurcă excelent în apă. Pentru că şi-au petrecut cele 9 luni din burtica mamei într-un mediu lichid, bebeluşii rămân cu o afinitate pentru apă, iar bălăceala e, pentru ei, o a doua natură. Nu le e frică, pot să înoate din reflex şi, până în 6 luni, îşi pot proteja involuntar căile respiratorii de pătrunderea apei. Înotul, nu numai că le face plăcere, dar îi ajută să-şi dezvolte sistemul imunitar, musculatura, le stimulează digestia, le face poftă de mâncare şi îi relaxează.
„În general, părinţii îşi aduc copiii la înot în jurul vârstei de 4-5 ani. Celor mici le place, vin să se joace, să se simtă bine şi să îşi consume energia. Iar dacă aceste lucruri se fac într-un cadru organizat, joaca se transformă, încet-încet, în ceva mai serios şi ajută mult copilul să socializeze, să asculte, să fie ambiţios şi serios în ceea ce face. În etapa de iniţiere sunt recomandate 3-4 antrenamente pe săptămână”, explică Marius Grigore.