INTERVIU. Kinetoterapeut Bogdan Goga: „Recuperarea, cât mai repede după accident vascular“

Ultima actualizare:

    Persoana trebuie rapid recuperată pentru a nu se pierde mobilitatea musculară.www.clicksanatate.ro
Persoana trebuie rapid recuperată pentru a nu se pierde mobilitatea musculară.www.clicksanatate.ro

Din dorința de a scăpa de bisturiu sau pentru a ameliora durerile, tot mai mulți oameni solicită ajutorul kinetoterapeuților. Află în ce situații este recomandată recuperarea medicală și ce greșeli zilnice ne afectează mobilitatea de la Bogdan Goga, kinetoterapeut.

Click! Sănătate: Care sunt principalele probleme de sănătate cu care se prezintă românii la kinetoterapeut?

Bogdan Goga: Kinetoterapia și recuperarea medicală în România este nișată pe două sau trei direcții. În general, românul ajunge la kinetoterapeut cu o problemă ortopedică: fractură, luxație, entorsă. Urmează cazurile neurologice, cum ar fi accidentul vascular cerebral sau o formă de pareză. Românii cer ajutorul kinetoterapeutului când au o problemă posturală a coloanei, fie că vorbim de partea de durere  a adultului sau de tulburări de postură la copii: cifoză, o atitudine cifotică sau, mai rar, scolioză. Recuperarea medicală are un rol important și după mastectomii sau în cazuri urologice, cum este incontinența urinară. Este de ajutor și în tulburări ORL, aici putând fi vorba de vertij. Din păcate, recuperarea medicală nu este bine dezvoltată în România.

Cum ne afectează viața modernă sănătatea?

Cred că viața modernă ne-a făcut un mare deserviciu. Acum 100 de ani, oamenii făceau mai multă mișcare și, deși ne place sau nu să credem, noi suntem făcuți să ne mișcăm, nu să stăm. Omul avea un ciclu al mișcării, care se modifica în funcție de anotimpuri, pentru că anumite gesturi le făcea iarna, altele vara și altele primăvara, iar atunci exista un echilibru.

Astăzi, oamenii fac aceleași gesturi repetitive, indiferent de anotimp. Stau în aceeași poziție ore la rând, fie că stau la birou sau la volan, iar gesturile repetitive conduc la suprasolicitare și la o îmbătrânire mai rapidă a anumitor structuri, provocând coxartoză sau hernie de disc. Purtatul unei genți grele pe un singur umăr, poziția pe care o avem stând pe scaun, poziția în care dormim, faptul că mâncăm mai mult decât are corpul nostru nevoie, aceste gesturi ne afectează, de asemenea, sănătatea.

Cum contribuie kinetoterapia la recuperarea după un accident vascular cerebral?

Accidentul vascular cerebral este atât de rapid invalidant încât în 1-2 ore sau aproape imediat nevoile de bază, cum sunt alimentația, deplasarea sau cele igienice, se pierd și este o traumă imensă, mai ales că cele mai multe persoane nu au avut niciun semn sau nu au știut cum să-și traducă semnele.

Persoana trebuie rapid recuperată pentru a nu se pierde mobilitatea musculară. Accidentul vascular nu cauzează o problemă în forța musculară sau în amplitudinea de mișcare, ci în controlul motor. Pacienții nu mai pot să dea comanda din creier să miște mâna și, automat, ceea ce nu se folosește se transformă și se pierde.

În timp, când va reveni comanda, mușchiii vor fi deja atrofiați. Din acest motiv, este important ca recuperarea medicală să aibă loc cât mai repede după AVC.

Află pe Clicksanatate.ro la ce să fie atenți părinții pentru a vedea tulburările de postură ale copiilor!

Remedii naturiste pentru plămâni sănătoși

Aceste alimente sunt pansamente gastrice!

image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
carne oaie miel istock jpg
raceala jpg
image png
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
georgescu jpg
pod china jpg
banner burger urs png
image
actualitate.net
image
actualitate.net