Întrebări și răspunsuri despre vaccinarea copiilor de 5-11 ani

#Coronavirus

În sfârșit, vaccinarea copiilor cu vârste de 5-11 ani va debuta zilele viitoare și în România. Prima tranșă de ser pediatric de la Pfizer va fi livrată în perioada 21-25 ianuarie, iar cele 114.000 de doze vor fi distribuite către centrele de vaccinare din țară. Te întrebi dacă merită să-ți vaccinezi copilul, dacă sunt riscuri? Ministerul Sănătății vine cu toate răspunsurile de care ai nevoie.

În curând, va începe vaccinarea copiilor de 5-11 ani, în România
În curând, va începe vaccinarea copiilor de 5-11 ani, în România

Dr. Anca Pleșca, profesor universitar la Departamentul de Pediatrie din cadrul Facultății de Medicină București, și dr. Anca Drăgănescu din cadrul Institutului „Matei Balș” au întocmit pentru Ministerul Sănătății un ghid cu întrebări și răspunsuri legate de vaccinarea copiilor. Iată 10 dintre cele mai importante!

1.      COVID-19 dă și la copii forme grave de boală?

Da, în special la cei care prezintă comorbidități! Conform datelor din SUA, se apreciază că boala COVID-19 e una dintre primele 10 cauze de deces printre copiii de 5-11 ani. Cei mici pot face complicații, precum sindromul inflamator multisistemic, o afecțiune în care diferite organe ale corpului (inima, plămânii, rinichii, creierul, pielea, ochii sau tubul digestiv) se inflamează, ducând la manifestări variate, extrem de severe. În plus, și copiii care trec prin boală rămân cu sechele.

2.      Dacă formele severe de boală la copii sunt rare, e justificată vaccinarea?

E adevărat că majoritatea copiilor infectați sunt asimptomatici sau au formă ușoară. Cu toate acestea, riscul de a face o formă gravă nu e de neglijat chiar și la cei fără probleme de sănătate (știute).

3.      Cum îi ajută vaccinul?

Conform studiilor, serul pediatric de la Pfizer are o eficiență de 91% în prevenirea bolilor simptomatice. Vaccinarea îi protejează pe copii atât de boala în sine (reducând riscul de spitalizare, de complicații), cât și de efectele ei pe termen lung (sechele date de sindromul post-COVID). Totodată, poate ajuta la protecția indirectă a membrilor familiei, inclusiv a fraților mai mici, care încă nu sunt eligibili.

Vaccinează copilul cel mare ca să-l protejezi pe cel mic!
Vaccinează copilul cel mare ca să-l protejezi pe cel mic!

4.      E mai sigur să se imunizeze natural, prin infectare?

Nu, atât timp când boala vine cu riscuri mari și cu diverse complicații de tipul miocarditei, sindromului inflamator multisistemic sau sindromului post-COVID.

5.      Îl mai vaccinez dacă deja a trecut prin boală?

Da! Și nici nu e necesară măsurarea titrului de anticorpi înainte. Studiile arată că vaccinarea celor care au avut COVID conferă un răspuns imun sporit, iar riscul de reinfectare este mai mic.

6.      Ar fi bine să-l duc la un consult înainte de vaccinare?

În cazul în care copilul nu are nicio problemă medicală deosebită de sănătate (boli cronice, alergii, tratamente imunosupresive, etc.) acesta poate să fie programat pentru a fi vaccinat fără un consult medical prealabil.

7.      Dacă cel mic are antecedente de alergii alimentare, urticare și șoc anafilactic.

Copilul ar trebui să facă vaccinul cu excepția cazului în care a avut o reacție alergică severă la o doză anterioară de vaccin împotriva COVID-19 sau are o alergie la unul dintre ingredientele vaccinului (de exemplu, polietilenglicol). Dacă există atecedente de alergii, discută înainte cu medicul pediatru, dar și cu medicii de la centrul de vaccinare.

8.      Vaccinul este sigur pentru copiii de 5-11 ani?

Da! Studiile efectuate până în prezent pe mii de copii au raportat că profilul de siguranță al vaccinului este similar la această grupă de vârstă cu cel din rândul adolescenților.

9.      Ce reacții adverse poate da?

Cele mai frecvente sunt: durere locală, roșeață, tumefacție la locul înțepăturii, oboseală, durere de cap, febră, frisoane, dureri musculare și greață. Sunt mai frecvente după a doua doză de vaccin și trec în 1-2 zile. Aceste reacții adverse sunt similare cu cele care pot apărea după orice altă vaccinare de rutină și arată că organismul copiilor își dezvoltă un răspuns imun protector față de boală.

10.   Există risc de miocardită sau de pericardită după vaccinare?

În SUA au fost raportate 12 astfel de cazuri din 8.674.378 doze administrate. La copiii de 12-17 ani s-au raportat 54 de cazuri la un milion de doze. Riscul de miocardită e, însă, de 30 de ori mai mare la o eventuală infectare cu SARS-CoV-2.

11.   Pot să-i dau înainte un Paracetamol sau Ibuprofen?

Centrul pentru Controlul și Prevenție al Bolilor din SUA (CDC) recomandă părinților să nu administreze copilului niciun medicament pentru ameliorarea durerii înainte de a fi vaccinat deoarece acesta poate reduce răspunsul imun la vaccin. Totuși, după vaccinare, poate să primească aceste medicamente, în doză adecvată, dacă prezintă febră. Aspirina NU este recomandată copiilor mai mici de 18 ani.

12.   Care va fi schema de vaccinare?

Ca și la adulți, cuprinde 2 doze, administrate la un interval de 21 de zile. Copiii cu imunosupresie severă pot primi și o a treia doză, după 28 de zile de la a doua. Serul pentru copii are o concentrație de 3 ori mai mică. Conform rezumatului caracteristicilor produsului, dacă se inițiază vaccinarea împotriva bolii COVID-19 la copiii cu vârsta de 11 ani și 11 luni se administrează doza pediatrică, atât la prima doză, cât și la doza a doua, chiar dacă între timp copilul a împlinit vârsta de 12 ani.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net