Întrebări și răspunsuri despre vaccinarea copiilor de 5-11 ani

#Coronavirus 11 ianuarie 2022

├Än sf├ór╚Öit, vaccinarea copiilor cu v├órste de 5-11 ani va debuta zilele viitoare ╚Öi ├«n Rom├ónia. Prima tran╚Ö─â de ser pediatric de la Pfizer va fi livrat─â ├«n perioada 21-25 ianuarie, iar cele 114.000 de doze vor fi distribuite c─âtre centrele de vaccinare din ╚Ťar─â. Te ├«ntrebi dac─â merit─â s─â-╚Ťi vaccinezi copilul, dac─â sunt riscuri? Ministerul S─ân─ât─â╚Ťii vine cu toate r─âspunsurile de care ai nevoie.

image
În curând, va începe vaccinarea copiilor de 5-11 ani, în România

Dr. Anca Ple╚Öca, profesor universitar la Departamentul de Pediatrie din cadrul Facult─â╚Ťii de Medicin─â Bucure╚Öti, ╚Öi dr. Anca Dr─âg─ânescu din cadrul Institutului ÔÇ×Matei Bal╚ÖÔÇŁ au ├«ntocmit pentru Ministerul S─ân─ât─â╚Ťii un ghid cu ├«ntreb─âri ╚Öi r─âspunsuri legate de vaccinarea copiilor. Iat─â 10 dintre cele mai importante!

1.      COVID-19 d─â ╚Öi la copii forme grave de boal─â?

Da, ├«n special la cei care prezint─â comorbidit─â╚Ťi! Conform datelor din SUA, se apreciaz─â c─â boala COVID-19 e una dintre primele 10 cauze de deces printre copiii de 5-11 ani. Cei mici pot face complica╚Ťii, precum sindromul inflamator multisistemic, o afec╚Ťiune ├«n care diferite organe ale corpului (inima, pl─âm├ónii, rinichii, creierul, pielea, ochii sau tubul digestiv) se inflameaz─â, duc├ónd la manifest─âri variate, extrem de severe. ├Än plus, ╚Öi copiii care trec prin boal─â r─âm├ón cu sechele.

2.      Dac─â formele severe de boal─â la copii sunt rare, e justificat─â vaccinarea?

E adev─ârat c─â majoritatea copiilor infecta╚Ťi sunt asimptomatici sau au form─â u╚Öoar─â. Cu toate acestea, riscul de a face o form─â grav─â nu e de neglijat chiar ╚Öi la cei f─âr─â probleme de s─ân─âtate (╚Ötiute).

3.      Cum ├«i ajut─â vaccinul?

Conform studiilor, serul pediatric de la Pfizer are o eficien╚Ť─â de 91% ├«n prevenirea bolilor simptomatice. Vaccinarea ├«i protejeaz─â pe copii at├ót de boala ├«n sine (reduc├ónd riscul de spitalizare, de complica╚Ťii), c├ót ╚Öi de efectele ei pe termen lung (sechele date de sindromul post-COVID). Totodat─â, poate ajuta la protec╚Ťia indirect─â a membrilor familiei, inclusiv a fra╚Ťilor mai mici, care ├«nc─â nu sunt eligibili.

image
Vaccineaz─â copilul cel mare ca s─â-l protejezi pe cel mic!

4.      E mai sigur s─â se imunizeze natural, prin infectare?

Nu, at├ót timp c├ónd boala vine cu riscuri mari ╚Öi cu diverse complica╚Ťii de tipul miocarditei, sindromului inflamator multisistemic sau sindromului post-COVID.

5.      ├Äl mai vaccinez dac─â deja a trecut prin boal─â?

Da! ╚śi nici nu e necesar─â m─âsurarea titrului de anticorpi ├«nainte. Studiile arat─â c─â vaccinarea celor care au avut COVID confer─â un r─âspuns imun sporit, iar riscul de reinfectare este mai mic.

6.      Ar fi bine s─â-l duc la un consult ├«nainte de vaccinare?

În cazul în care copilul nu are nicio problemă medicală deosebită de sănătate (boli cronice, alergii, tratamente imunosupresive, etc.) acesta poate să fie programat pentru a fi vaccinat fără un consult medical prealabil.

7.      Dac─â cel mic are antecedente de alergii alimentare, urticare ╚Öi ╚Öoc anafilactic.

Copilul ar trebui s─â fac─â vaccinul cu excep╚Ťia cazului ├«n care a avut o reac╚Ťie alergic─â sever─â la o doz─â anterioar─â de vaccin ├«mpotriva COVID-19 sau are o alergie la unul dintre ingredientele vaccinului (de exemplu, polietilenglicol). Dac─â exist─â atecedente de alergii, discut─â ├«nainte cu medicul pediatru, dar ╚Öi cu medicii de la centrul de vaccinare.

8.      Vaccinul este sigur pentru copiii de 5-11 ani?

Da! Studiile efectuate p├ón─â ├«n prezent pe mii de copii au raportat c─â profilul de siguran╚Ť─â al vaccinului este similar la aceast─â grup─â de v├órst─â cu cel din r├óndul adolescen╚Ťilor.

9.      Ce reac╚Ťii adverse poate da?

Cele mai frecvente sunt: durere local─â, ro╚Öea╚Ť─â, tumefac╚Ťie la locul ├«n╚Ťep─âturii, oboseal─â, durere de cap, febr─â, frisoane, dureri musculare ╚Öi grea╚Ť─â. Sunt mai frecvente dup─â a doua doz─â de vaccin ╚Öi trec ├«n 1-2 zile. Aceste reac╚Ťii adverse sunt similare cu cele care pot ap─ârea dup─â orice alt─â vaccinare de rutin─â ╚Öi arat─â c─â organismul copiilor ├«╚Öi dezvolt─â un r─âspuns imun protector fa╚Ť─â de boal─â.

10.   Exist─â risc de miocardit─â sau de pericardit─â dup─â vaccinare?

În SUA au fost raportate 12 astfel de cazuri din 8.674.378 doze administrate. La copiii de 12-17 ani s-au raportat 54 de cazuri la un milion de doze. Riscul de miocardită e, însă, de 30 de ori mai mare la o eventuală infectare cu SARS-CoV-2.

11.   Pot s─â-i dau ├«nainte un Paracetamol sau Ibuprofen?

Centrul pentru Controlul ╚Öi Preven╚Ťie al Bolilor din SUA (CDC) recomand─â p─ârin╚Ťilor s─â nu administreze copilului niciun medicament pentru ameliorarea durerii ├«nainte de a fi vaccinat deoarece acesta poate reduce r─âspunsul imun la vaccin. Totu╚Öi, dup─â vaccinare, poate s─â primeasc─â aceste medicamente, ├«n doz─â adecvat─â, dac─â prezint─â febr─â. Aspirina NU este recomandat─â copiilor mai mici de 18 ani.

12.   Care va fi schema de vaccinare?

Ca ╚Öi la adul╚Ťi, cuprinde 2 doze, administrate la un interval de 21 de zile. Copiii cu imunosupresie sever─â pot primi ╚Öi o a treia doz─â, dup─â 28 de zile de la a doua. Serul pentru copii are o concentra╚Ťie de 3 ori mai mic─â. Conform rezumatului caracteristicilor produsului, dac─â se ini╚Ťiaz─â vaccinarea ├«mpotriva bolii COVID-19 la copiii cu v├órsta de 11 ani ╚Öi 11 luni se administreaz─â doza pediatric─â, at├ót la prima doz─â, c├ót ╚Öi la doza a doua, chiar dac─â ├«ntre timp copilul a ├«mplinit v├órsta de 12 ani.

oana zavoranu jpg
adela popescu si radu valcan si au anulat planurile de vacanta 2 jpg
maria dragomiroiu
cristina siscanu 1 jpeg
image png
cub radu stefan banica png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
calendar ortodox 2021 23 mai sf mihail marturisitorul png
1 mare foto epa efe 57690578 jpg
6 traian basescu prima iubita jpg jpeg
4 printul andrew profimedia 0652894124 jpg jpeg
ioan niculae jpeg
inceput de an scolar jpeg