Invenţia care a UCIS milioane de oameni

Ultima actualizare:

    James Buchanan Duke
James Buchanan Duke

Invenţia despre care BBC scrie că a fost una dintre cele mai periculoase din istoria omenirii a devenit răspândită în lumea întreagă, provocând şi astăzi moartea a milioane de oameni. În ce îl priveşte pe inventator, acesta se numeşte James Buchanan Duke şi este "părintele ţigărilor moderne".

Potrivit unei statistici menţionate de BBC, până în anul 2000, peste un milion de oameni au decedat din cauza dependenţei de tutun.

"Ţigara este cel mai letal artefact din istoria civilizaţiei" noastre, susţine Robert Proctor de la Universitatea Stanford, adăugând că "a ucis aproximativ 100 de milioane de oameni în secolul XX".

O istorie a tutunului a fost scrisă de către Jordan Goodman care afirmă că "James Buchanan Duke - cunoscut şi drept Buck Duke - a fost responsabil pentru fenomenul secolului XX", după cum numeşte ţigara.

Istoria ţigărilor moderne începe în anul 1880, când Duke a intrat în afacerea ţigărilor rulate. Pe lângă crearea produsului, Duke a ajutat şi la distribuirea şi promovarea acestuia.

În 1882, Duke a început să lucreze cu un mecanic care l-a ajutat să pună la punct sistemul de producţie a ţigărilor, iar maşinăria creată de acesta din urmă a revoluţionat industria tutunului.

Invenţia mecanicului s-a dovedit a fi neaşteptat de utilă, astfel încât următoarea problemă de pe lista lui Duke a fost faptul că producea mai mult decât vindea. În acel moment, s-a orientat către strategiile de marketing.

Potrivit BBC, Duke a sponsorizat curse, a oferit gratuit pachete de ţigări la concursurile de frumuseţe şi a publicat reclame în revistele populare ale momentului. Încă din 1889, antreprenorul a investit 800.000 de dolari numai în marketing.

Se pare că invenţia sa nu a fost considerată periculoasă până în 1930, când s-a descoperit o legătură între cancerul pulmonar şi dependenţa de tutun.

Este cunoscut, de altfel, faptul că ţigările erau promovate ca fiind benefice pentru sănătate. Potrivit BBC, apăreau chiar în enciclopediile farmaceutice (până în anul 1906) şi erau prescrise de către medici în cazurile de tuse, răceală sau chiar tuberculoză.

Răspândirea consumului de ţigări a devenit mai puţin o problemă de sănătate, cât una de moralitate.

Între timp, Duke s-a extins, iar în 1902 a creat British American Tobacco. Consumul de tutun este în creştere şi astăzi, chiar dacă a scăzut în anumite părţi ale lumii. Cu toate acestea, cererea de ţigări creşte cu 3,4% în fiecare an, ceea ce face ca, în ansamblu, trendul să fie unul ascendent.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că, în cazul în care nu se vor lua măsuri, 100 de milioane de oameni vor muri din cauza bolilor provocate de fumat, în următorii 30 de ani.

Robert Proctor susţine însă că responsabilitatea nu îi aparţine însă numai lui Duke, ci este în egală măsură împărţită de toţi marii producători de astăzi.

Viziunea sa poate părea una exagerată, însă condamnă mai ales promovarea fumatului: "Trebuie să ne dăm seama de faptul că reclamele pot fi cancerigene, împreună cu magazinele care vând ţigări. Şefii companiilor din industria tutunului provoacă şi ei cancer, la fel ca şi artiştii care creează designul pachetelor de ţigări şi a specialiştilor în relaţii publice sau a firmelor de publicitate care se ocupă de astfel de clienţi".

În ce îl priveşte pe Buck Duke, acesta a murit în 1925, fără să se specifice dacă tutunul a fost cel care i-a adus sfârşitul, cauza decesului său fiind necunoscută.

Întrebarea pe care şi-o pun cei de la BBC este: dacă Duke nu ar fi existat, ar mai fi fost consumul de tutun atât de răspândit?

Se pare că "a fost, în egală măsură, erou şi ticălos. Buck Duke este un erou în sensul că a înţeles piaţa, psihologia umană, publicitatea", afirmă Goodman.

Problema este însă că Buck a convins oamenii să fumeze, iar fumatul, după cum punctează Goodman, "a fost problema secolului XX".

În ce priveşte ţara noastră, un studiu GATS (Global Adult Tobacco Survey) din 2011 arată că 26,7% dintre români fumează, iar mai multe de o treime dintre adulţi sunt expuşi la fumul de tutun la locul de muncă.

Aproximativ 39% dintre români au încercat să renunţe la fumat sau plănuiesc să facă asta. Peste 30% dintre fumători nu intenţionează totuşi să renunţe la acest obicei, iar dintre aceştia aproape 40% nu consideră fumatul ca fiind periculos pentru sănătate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net