Învingeţi durerile articulare prin mişcare

Dacă pentru majoritatea dintre noi primăvara căpătăm alt tonus, există persoane care se confruntă cu probleme de sănătate. Durerile articulare, tensiunea arterială şi astenia sunt doar câteva dintre efectele variaţiei presiunii atmosferice care însoţesc anotimpul călduros.

“Modificarea presiunii atmosferice, care de obicei apare înainte de schimbarea vremii, poate să aibă ca efect apariţia durerilor articulare. Articulaţiile sunt nişte structuri închise, compacte, care au o presiune intra-articulară. Atunci când există o diferenţă între presiunea din interiorul articulaţiei şi presiunea exterioară, atmosferică, iar presiunea din interior nu are timp să se adapteze celei exterioare, organismul va percepe acest lucru ca un factor periculos şi va genera un stimul agresiv, care se va traduce în durere”, explică Bogdan Goga, fizioterapeut în cadrul studioului de recuperare medicală Terapie pentru Mişcare. Acesta avertizează că persoanele expuse unui astfel de risc sunt cele care au un fond sensibil sau articulaţii îmbătrânite prematur ori cele care suferă de diverse afecţiuni.

Tensiunea arterială

Ca şi în cazul articulaţiilor, arterele şi venele au o presiune intra-arterială, care supusă presiunii atmosferice crescute din exterior, va determina modificări ale fluxului sangvin, ce se vor manifesta, de cele mai multe ori, prin modificarea presiunii arteriale sau alte probleme cardiologice. “Nu întâmplător, primăvara e anotimpul în care se manifestă cel mai adesea afecţiunile cardiace şi creşte atât numărul infarctelor, cât şi al accidentelor vasculare cerebrale”, adaugă fizioterapeut Bogdan Goga.

Astenia de primăvară

Astenia de primăvară e caracterizată de o stare de oboseală şi apare din cauza unor dezechilibre şi a faptului că organismul nostru nu reuşeşte să se adapteze la schimbările de mediu în timp util. Resursele energetice sunt limitate, motiv pentru care, în încercarea de a se adapta, organismul oboseşte.

Cum ne ajută sportul în combaterea acestor probleme

  • Dacă suferiţi de dureri articulare, simptome specifice artrozelor sau reumatismului degenerativ, este indicat un program personalizat de fizioterapie, care vă va ajuta să diminuaţi durerile şi să stopaţi evoluţia bolii. De asemenea, va reda funcţionabilitatea corectă a articulaţiilor. 
  • Problemele de tensiune arterială pot fi şi ele rezolvate dacă ieşiţi cât mai mult în aer liber şi faceţi mişcare, adoptând în paralel un regim alimentar echilibrat, bogat în fructe şi legume. De asemenea, kinetoterapia realizată regulat va normaliza activitatea cardiacă şi va tonifia musculatura, care va putea funcţiona mai eficient şi cu un consum mai redus de energie, diminuând depozitul de ţesut adipos. 
  • În cazurile de astenie de pimăvară, kinetoterapia este esenţială. De preferat, este ca programul de kinetoterapie să fie personalizat şi realizat în aer liber, astfel încât să activeze diverse grupe musculare şi să secrete serotonina, substanţa responsabilă de starea de bine.
cub gabriel apostol png
cub andi moisescu png
Shakira cauta bona  Sursa imagine shutterstock 184651697 jpg
gabriel apostol jpg
andreea ibacka si majda jpg
horoscop zilnic 15 ianuarie jpeg
cub codruta filip png
cub monica anghel png
Nicolae Balcescu jpg
Luis Suarez FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
FotoJet jpg
muguri 79532593 jpg
calendar ortodox 2022 3 decembrie sfantul prooroc Sf Cuvios Gheorghe de la Cernica  icoană Gabriel Toma Chituc jpg
1 JPG
Produsele de uz zilnic care provoacă tumorile uterine
prater jpg