Îţi place cafeaua? Poţi să o cultivi acasă!

Ultima actualizare:

    Paulina Anastasiu, directorul Grădinii Botanice din Bucureşti, a plantat câteva răsaduri de arbori de cafea
Paulina Anastasiu, directorul Grădinii Botanice din Bucureşti, a plantat câteva răsaduri de arbori de cafea

Arborele de cafea creşte în zone ecuatoriale precum America Centrală, Brazilia, Africa, Madagascar, India și Indonesia. Dar îl poţi cultiva şi tu, în casă. Plăntuţele se găsesc de cumpărat, se ţin o vreme în vase mici, ca să-şi formeze rădăcinile, apoi se transplantează în ghivece unde pot trăi zeci de ani.

Condiţii atmosferice

Potrivit conf. dr. Paulina Anastasiu, directorul Grădinii Botanice din Bucureşti, arborele se simte bine la o temperatură de 17-28°C, iar solul trebuie să fie bogat în materie organică, azot, acid fosforic și potasiu. De la semănare şi până la coacerea primelor fructe trec circa 4-5 ani. La maturitate, arborele va produce flori albe, cu un miros asemănător florilor de iasomie. Procesul de coacere a fructelor este îndelungat – în funcţie de specie, durează de la 7 până la 11 luni, de la înflorire până la culegere. Fructul este inițial de culoare verde și își schimbă coloritul în roșu atunci când este copt.

Cum se udă

“Planta se udă atunci când observaţi că pământul începe să se usuce, iar apa e bine să se pună nu în mijlocul vasului, direct pe tulpină, ci pe margine, acolo unde sunt rădăcinile. Frunzele se şterg periodic şi se pulverizează pe ele apă, pentru a menţine umiditatea”, a mai spus Paulina Anastasiu, în cadrul unui eveniment Nescafe despre  pericolele la care sunt expuşi arborii de cafea de pe marile plantaţii. Pentru că, da, arborele de cafea este destul de sensibil la fluctuaţiile de temperatură, iar pe plantaţii îl pândesc dăunătorii (sute de specii de insecte, viermi şi păianjeni) şi bolile.

Cum se usucă boabele

Dar, dacă treceţi peste toate acestea, copacul vostru a ajuns mare şi a făcut fructe, mare atenţie cum uscaţi boabele de cafea! Există două metode: prelucrare uscată (fructele întregi sunt puse la soare, pe mese speciale, fiind întoarse constant, cam de 15 ori pe zi, pentru a se usca uniform) şi prelucrare umedă (sunt trecute printr-un aparat care îndepărtează pulpa, apoi fructele sunt lăsate să fermenteze timp de 12-36 de ore, în rezervoare speciale). La sfârşit, dintr-un arbore de cafea poţi obţine circa jumătate de kilogram de boabe. Dar, fiind producţie proprie, merită tot efortul!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
profimedia 0869423933 jpg
image
image
image
image
image
image
barbat ceasca ceai cafea 12 30 2009 2 35 02 pm jpeg
BUCHETTE DEL VINO FLORENTA jpg
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
ambulanta jpg
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net