Îţi place cafeaua? Poţi să o cultivi acasă!

image
Paulina Anastasiu, directorul Gr─âdinii Botanice din Bucure┼čti, a plantat c├óteva r─âsaduri de arbori de cafea

Arborele de cafea cre┼čte ├«n zone ecuatoriale precum America Central─â, Brazilia, Africa, Madagascar, India ╚Öi Indonesia. Dar ├«l po┼úi cultiva ┼či tu, ├«n cas─â. Pl─ântu┼úele se g─âsesc de cump─ârat, se ┼úin o vreme ├«n vase mici, ca s─â-┼či formeze r─âd─âcinile, apoi se transplanteaz─â ├«n ghivece unde pot tr─âi zeci de ani.

Condiţii atmosferice

Potrivit conf. dr. Paulina Anastasiu, directorul Gr─âdinii Botanice din Bucure┼čti, arborele se simte bine la o temperatur─â de 17-28┬░C, iar solul trebuie s─â fie bogat ├«n materie organic─â, azot, acid fosforic ╚Öi potasiu. De la sem─ânare ┼či p├ón─â la coacerea primelor fructe trec circa 4-5 ani. La maturitate, arborele va produce flori albe, cu un miros asem─ân─âtor florilor de iasomie. Procesul de coacere a fructelor este ├«ndelungat ÔÇô ├«n func┼úie de specie, dureaz─â de la 7 p├ón─â la 11 luni, de la ├«nflorire p├ón─â la culegere. Fructul este ini╚Ťial de culoare verde ╚Öi ├«╚Öi schimb─â coloritul ├«n ro╚Öu atunci c├ónd este copt.

Cum se ud─â

ÔÇťPlanta se ud─â atunci c├ónd observa┼úi c─â p─âm├óntul ├«ncepe s─â se usuce, iar apa e bine s─â se pun─â nu ├«n mijlocul vasului, direct pe tulpin─â, ci pe margine, acolo unde sunt r─âd─âcinile. Frunzele se ┼čterg periodic ┼či se pulverizeaz─â pe ele ap─â, pentru a men┼úine umiditateaÔÇŁ, a mai spus Paulina Anastasiu, ├«n cadrul unui eveniment Nescafe despre  pericolele la care sunt expu┼či arborii de cafea de pe marile planta┼úii. Pentru c─â, da, arborele de cafea este destul de sensibil la fluctua┼úiile de temperatur─â, iar pe planta┼úii ├«l p├óndesc d─âun─âtorii (sute de specii de insecte, viermi ┼či p─âianjeni) ┼či bolile.

Cum se usuc─â boabele

Dar, dac─â trece┼úi peste toate acestea, copacul vostru a ajuns mare ┼či a f─âcut fructe, mare aten┼úie cum usca┼úi boabele de cafea! Exist─â dou─â metode: prelucrare uscat─â (fructele ├«ntregi sunt puse la soare, pe mese speciale, fiind ├«ntoarse constant, cam de 15 ori pe zi, pentru a se usca uniform) ┼či prelucrare umed─â (sunt trecute printr-un aparat care ├«ndep─ârteaz─â pulpa, apoi fructele sunt l─âsate s─â fermenteze timp de 12-36 de ore, ├«n rezervoare speciale). La sf├ór┼čit, dintr-un arbore de cafea po┼úi ob┼úine circa jum─âtate de kilogram de boabe. Dar, fiind produc┼úie proprie, merit─â tot efortul!

FotoJet (3) jpg
stefan banica paparazzi8 jpg
foto2 parintii romanca egipt png
lauren nava croaziera secrete (1) jpg
ana morodan vanatai6 png
alergie jpeg
grup de prieteni
1 zahar shutterstock 1649448835 jpg jpeg
image
image
image
image
grecia vacanta pixabay jpg
turisti la paris la turnul eiffel jpeg
al kuweit canicula epa efe (4) jpg
lauren nava croaziera secrete (1) jpg
Ce este bine s─â faci pe timp de canicul─â  Reguli de aur de la speciali┼čti jpeg
copil apa jpg