Jurnalul alimentar, esenţial în dietă
Jurnalul alimentar reprezintă o înregistrare scrisă, cât mai exactă, a tot ce mănânci şi ce bei, cu orele şi cantităţile precise. Este cel mai puternic instrument de evaluare şi control al unei diete şi te ajută să ai rezultate cât mai bune.
Practic, în fiecare zi, timp de o săptămână, trebuie să notezi tot ce mănânci şi ce bei, cu excepţia apei plate şi a ceaiului neîndulcit. Potrivit doctorului Alin Popescu, medic primar medicină sportivă, acest jurnal alimentar te va ajuta să te autoevaluezi, să-ţi controlezi dieta şi, în acelaşi timp, e un element puternic de automotivare pe termen mediu şi lung. „Nu vei putea slăbi dacă mănânci haotic. Ordinea e foarte importantă.
Atât în ceea ce priveşte respectarea unui orar fix de luat masa, cât şi verificarea şi controlul a ceea ce mănânci. În felul acesta vei putea controla mai bine cantităţile, îţi vei pune în farfurie exact cât trebuie, nu vei mai ciuguli între mese tot felul de alimente interzise", spune Alin Popescu.
Dacă ai posibilitatea să consulţi un nutriţionist, jurnalul va fi cu atât mai folositor. Pot să îmi împart pacienţii în două grupuri. Cei care ţin un jurnal şi cei care nu ţin. Primii au de obicei rezultate foarte bune şi lucrez cu ei aproape 12 săptămâni.
Cei care nu ţin jurnal sunt pacienţi cu care lucrez câteodată ani de zile", a declarat doctorul Christopher J. Mosunic, un specialist în managementul greutăţii şi diabetului de la Spitalul Greenwich din Conneticut.
Spanac, urzici, lobodă, ştevie, ceapă verde şi usturoi verde, cu aceste verdeţuri trebuie să te hrăneşti în această primăvară. Conţin fier, care combate anemia, potasiu, care combate astenia, fibre care ajută tranzitul intestinal.
Evită să le prepari termic prea mult timp. De asemenea, alege fructe şi legume de sezon, chiar dacă sunt de la solar, în defavoarea fructelor exotice, coapte pe vapor. Medicul Alin Popescu te mai sfătuieşte să reduci consumul de cafea la maximum două ceşti pe zi, să stai la soare pentru a fixa vitamina D şi să te plimbi în aer liber cel puţin o oră pe zi.