La 16 octombrie se sărbătoreşte Ziua Mondială a Alimentaţiei
În fiecare an, la data de 16 octombrie, nutriţioniştii din întreaga lume ne reamintesc ce efecte are o alimentaţie precară asupra sănătăţii noastre. Cu acest prilej, specialiştii români preocupaţi de domeniul nutriţiei trag un semnal de alarmă dovedind că principalele cauze ale mortalităţii sunt legate, îndeosebi, de o alimentaţie incorectă şi dezechilibrată.
Românii, fiind nevoiţi să facă faţă provocărilor vieţii contemporane de fiecare zi, au adoptat din Occident modelul unei alimentaţii de tip fast-food. Femeile române, prinse în iureşul „crosului” cotidian, gătesc mai rar în casă şi folosesc frecvent produsele semipreparate care conţin din belşug conservanţi şi aditivi alimentari. De aceea, acest stil de viaţă şi-a pus amprenta asupra stării de sănătate a familiilor din ţara noastră, contribuind la creşterea incidenţei bolilor cardiovasculare, diabetului, afecţiunilor gastro-intestinale , dar şi la o prevalenţă crescută a obezităţii. Peste un miliard de persoane adulte la nivel mondial sunt supraponderale. În mod îngrijorător, statisticile din ţara noastră dovedesc că 30% din populaţia României suferă de obezitate.
De asemenea, chiar numărul copiilor supraponderali a crescut foarte mult- cu 18% în ultimii zece ani.
Deseori, românii îşi fac aprovizionarea în mare grabă, nu sunt atenţi când achiziţionează unele produse din comerţ, bogate în celebrele E-uri şi, de aceea, sunt victime sigure ale comercianţilor fără scrupule care vor să se îmbogăţească cu orice preţ.
La Conferinţa de presă :”Educaţie nutriţională pentru o generaţie mai sănătoasă”, ce se va desfăşura joi, 16 octombrie, ora 11, în sala de conferinţe a Centrului Medical NeoLife, strada Ficusului nr.40, sectorul 1, specialişti din medicină, cercetare, nutriţie, alimentaţie, educaţie şi sport vor prezenta argumente solide privind importanţa educaţiei nutriţionale şi a stilului de viaţă sănătos ca instrument de prevenţie. Desigur, astfel de evenimente, cu tematică legată de sănătatea noastră, a tuturor, se vor desfăşura la nivelul întregii ţări.
De fapt, orice zi ar trebui să fie pentru fiecare dintre noi o zi dedicată alimentaţiei sănătoase.