La ce ajută o asigurare de sănătate pentru copilul tău. Cât costă și ce acoperă
De câte ori aţi fost anul acesta cu cel mic prin spitale? Dar anul trecut? Mulţi părinţi probabil au pierdut numărătoarea. Răceli, otite, infecţii, accidentări la joacă, toate acestea sunt cumva normale şi frecvente printre copii. Dar, în afară de neplăcerea bolii în sine, de alergătura prin spitale, ele implică şi foarte mulţi bani cheltuiţi. Asigurările de sănătate v-ar putea scoate din încurcătură. Adrian Matache, consultant financiar, explică pe larg în ce constau şi ce sume de bani implică.
Vârsta minimă de la care se poate face o asigurare de sănătate este 3 luni. Costul asigurării variază în funcţie de vârstă şi de istoricul medical al fiecărei persoane. „Cu cât copilul e mai mic, cu atât prima de asigurare e mai mare, căci şi riscul de îmbolnăvire e crescut. Cele mai scumpe asigurări costă 200-230 de lei pe lună şi se aplică copiilor până în 5 ani. Pe măsură ce trec anii, suma scade, ajungând să coste circa 100 de lei pe lună la 18-20 de ani. După 30 de ani, preţurile cresc din nou, căci cu vârsta pot apărea tot felul de afecţiuni”, aflăm de la Adrian Matache, consultant financiar la NN.
Ce acoperă
Asigurările pot acoperi boala şi accidentul, sau doar accidentul, acestea din urmă având costuri mai mici (60-70 de lei pe lună). Poliţa intră în vigoare din a doua zi de la întocmirea ei, în caz de accident. Pentru diverse probleme de sănătate, intră în vigoare după 30 de zile, iar pentru a rezolva afecţiuni mai complexe, dar care nu pun viaţa în pericol (ex. o deviaţie de sept) intră în vigoare după un an. Nu sunt acoperite problemele stomatologice şi intervenţiile estetice, decât dacă provin dintr-un accident.
Câţi bani primeşti pentru o zi de spitalizare
Atunci când copilul se îmbolnăveşte sau se accidentează, aveţi la dispoziţie trei opţiuni:
- Puteţi merge într-unul din spitalele private partenere ale firmei de asigurări. Toate cheltuielile sunt plătite direct de asigurator, nu trebuie să scoateţi un ban din buzunar.
- Puteţi alege orice alt spital privat din ţară sau din străinătate. În acest caz, la externare, factura o plătiţi din buzunar, iar pe baza ei, firma de asigurări vă restituie un procent din suma plătită (70-90%), în limita a 10.000 – 15.000 de lei per eveniment. Preţurile variază de la un asigurator la altul.
- Puteţi merge într-un spital de stat şi primiţi bani pe fiecare zi de spitalizare. „Pentru un copil de până în 14 ani, se despăgubeşte cu 600 de lei pe zi de spitalizare. Adulţii, în baza propriei asigurări de sănătate, primesc 450 de lei pe zi de spitalizare, iar o zi la terapie intensivă se plăteşte cu 900 de lei. Cu biletul de ieşire din spital, te prezinţi la firma de asigurări şi îţi iei banii, pe care îi bagi în buzunar. Mulţi români se gândesc că plătesc degeaba o primă de asigurare, că nu se va întâmpla nimic. Dar părinţii care au avut măcar trei zile de spitalizare în privat cu cel mic, care i-au costat 3.000 de lei, realizează că suma aceasta ar reprezenta prima de asigurare pe un an întreg”, spune Adrian Matache.
Vă trebuie o fişă medicală de la medicul de familie
Înainte de a vă face o asigurare de sănătate, e necesară o evaluare medicală (după vârsta de 45 de ani) şi o fişă de la medicul de familie care să conţină istoricul medical. „Fiecare asigurat completează, la început, o declaraţie pe proprie răspundere. Dacă minte, riscă să nu fie despăgubit atunci când se îmbolnăveşte. Un adult care a suferit un infarct greu îşi mai poate face o asigurare de sănătate. Însă dacă suferă infarctul cât timp e asigurat, va putea merge înainte cu acest contract toată viaţa. Asigurările de sănătate nu includ tratamentul afecţiunilor grave, cancerul (exceptând partea de spitalizare şi intervenţiile chirurgicale), decesul sau incapacitatea de muncă, acestea ţinând de asigurarea de viaţă”, explică specialistul în asigurări.