Lapte de vacă sau lapte vegetal - care e mai bun pentru tine?
Dietele vegetale au luat avânt într-o societate interesată tot mai mult de nutriţie sănătoasă şi de slăbit. Acum e la modă laptele de migdale, de cocos, de orez, iar clasicul lapte de vacă a ajuns un paria. Iată ce zic nutriţioniştii!
„Nu vă feriţi de laptele de vacă, pentru că e plin de nutrienţi!”, vă sfătuiec specialiştii citaţi de webmd.com. Studii recente au arătat că el e o sursă valoroasă de calciu, proteine, vitamine, oligoelemente, grăsimi şi carbohidraţi, contribuie la creşterea oaselor, având inclusiv proprietăţi antimicrobiene. Într-adevăr, vă poate infecta cu salmonela sau E.coli, însă asta doar dacă nu e fiert. Nutriţionistul Marilena Oprişanu vă recomandă să achiziţionaţi doar lapte pasteurizat. Prin procesul de pasteurizare se distrug microbii, dar proprietăţile nutritive rămân intacte.
Laptele vegetal e soluţia pentru cei care au alergii şi intoleranţă la lactoză. Cel de cocos este sărac în calorii şi e bun la gust, însă conţine grăsimi saturate şi oferă zero proteine. Şi laptele de migdale e sărac în calorii, dar conţine proteine şi carbohidraţi. Laptele de orez se apropie de cel de vacă în ceea ce priveşte conţinutul caloric, însă asta pentru că e bogat în zaharuri, fără a aduce vreun plus nutriţional de proteine şi grăsimi bune. Laptele de soia s-a dovedit a fi bogat în proteine, fiind cel mai apropiat de laptele de vacă în ceea ce priveşte calităţile nutriţionale. „Încercaţi să vă preparaţi acasă laptele vegetal. Cel din comerţ conţine zahăr, conservanţi, agenţi de îngroşare, amidon etc. şi nu aduce nici un beneficiu. Laptele de vacă, în schimb, rămâne o sursă complexă de nutrienţi, e natural, ajută copiii în procesul de creştere, linişteşte şi dă senzaţia de saţietate. Totuşi, trebuie consumat cu moderaţie în dietele de slăbit deoarece este mai bogat în calorii”, explică Marilena Oprişanu.