Laptele în exces stimulează infecţiile
Laptele este o sursă de substanţe esenţiale pentru sănătate. Fiind bogat în calciu, în zinc şi în vitamine din complexul B (B2 şi B12), laptele este apreciat de nutriţionişti ca un aliment-minune pentru copii, pentru adulţi şi pentru vârstnici.
Consumat în exces, orice aliment are efecte adverse. Studiile efectuate la Colegiul Britanic pentru Naturopatie şi Osteopatie au dovedit că mamele care alăpează şi care consumă mult lapte de vacă riscă să aibă copii predispuşi la infecţii precum eczeme, catar cronic şi mai mulţi colici. Şi adulţii pot avea probleme din cauza consumului de lapte, spun nutriţioniştii.
La unii adulţii imposibilitatea de a digera laptele de vacă este o problemă frecventă. Necazul se datorează lipsei unei enzime digestive importante, lactaza, esenţială în procesul de descompunere şi digestie a lactozei, care este zahărul din lapte.
Lactaza ajută la metabolizarea şi la descompunerea zahărului din lapte, lactoza. În cazul când lactoza nu este digerată, apar simptome cum ar fi diareea şi greaţa .