Leacuri cu ceapă. Cum se consumă și ce boli combate
Conține cantităţi importante de potasiu, calciu, fosfor, zinc, iod, cupru, vitaminele A, E, C, complexul B, proteine, precum şi compuși cu proprietăţi antiseptice. Substanțele din compoziția ei scad riscul de tromboză și reduc nivelul colesterolului.
Cele mai cunoscute leacuri cu ceapă
Împiedică agregarea plachetară
În compoziția cepei se întâlnesc compuși care acționează asupra diferiților factori de risc cardiovascular, arată studii recente. Spre exemplu, potrivit unei cercetări, persoanele care consumă frecvent ceapă (o ceapă jumătate pe zi) prezintă risc redus de tromboză venoasă (când circulaţia sângelui în vene este blocată din cauza formării unui cheag de sânge), compușii antioxidanți și cu sulf ai cepii împiedicând agregarea plachetară (fenomen care crește riscul formării cheagurilor). În plus, consumul de ceapă scade nivelul trigliceridelor în sânge.
Conține antioxidanți buni pentru inimă
Antioxidanții sunt compușii care protejează celulele corpului de acțiunea toxică a radicalilor liberi în exces. Aceștia sunt implicați inclusiv în procesul de dezvoltare al maladiilor cardiovasculare. Principalele clase de antioxidanți din ceapă sunt antocianinele și flavonolii (quercitina). Antocianilele dau culoarea roșie anumitor varietăți de ceapă iar flavonolii dau culoarea galbenă. Trebuie subliniat faptul că acești compuși antioxidanți se află, cu precădere, în straturile superioare ale legumei. S-a demonstrat că ceapa roșie are o activitate antioxidantă de până la 8 ori mai mare ca cea a cepei de culoare palidă.
Scade nivelul de colesterol
Quercitina din ceapă (în special din ceapa galbenă) protejează organismul de colesterolul „rău“ (LDL) oxidat. De aceea, un consum ridicat de ceapă galbenă este asociată unui risc mai scăzut de maladii coronariene. Și saponinele din legumă au capacitatea de a scădea colesterolul din sânge.
Combate anemia
Cura cu vin din ceapă este indicată într-o gamă largă de afecțiuni, de la astenii până la anemii. Pune într-o sticlă de 1 litru 250-300 g de ceapă tăiată mărunt. Adaugă 100 g de miere și vin alb până umpli recipientul. Lasă vasul acoperit 2 săptămâni, filtreză amestecul și ia 50 de ml de vin de ceapă de 3 ori pe zi, înainte de mese. Pentru a înlătura starea de oboseală, bea câte 3 linguri de vin de ceapă, zilnic, înainte de micul dejun, prânz și cină.
Provoacă diureza
Specialiştii au descoperit că ceapa este un diuretic excelent, care favorizează eliminarea unei cantităţi importante de sodiu din organism – ceea ce este benefic în caz de hipertensiune arterială. Datorită acestei proprietăţi, terapeuţii recomandă bolnavilor cu inima să consume zilnic câte 150 g de ceapă crudă, 21 de zile.
Cum consumi ceapa
Cercetările au pus în evidență faptul că ceapa gătită își pierde în bună parte efectul antiplachetar - datorat compușilor cu sulf și flavonolilor (quercitină) din compoziția legumei. Prin fierbere, cepei îi dispare și o bună parte din capacitățile antioxidante. Totuși, supa în care a fiert ceapă preia o parte din compușii benefici ai legumei. Ceapa călită la foc iute (în wok) sau la cuptor își pierde apa din compoziție – ceea ce duce la o concentrație mai mare de antioxidanți.