Leacuri din cămară pentru răceli
Încă de la primele semne de răceală e bine să începeţi să combateţi boala cu ”medicamente” avute în casă. Nu daţi fuga la farmacie, ci preparaţi-vă singuri leacurile. Remediile naturiste sunt extrem de benefice, deoarece susţin organismul pe durata evoluţiei bolii.
- Usturoi
Supranumit şi ”penicilina naturii”, usturoiul ajută mai mult decât credeţi. Curăţaţi de coajă 5 căţei de usturoi, zdrobiţi-i şi amestecaţi-i cu 5 linguriţe de zahăr. Turnaţi deasupra puţină apă şi puneţi-i pe foc până dau în clocot. Lăsaţi-i să stea 5 minute şi apoi strecuraţi zeama. Se ia câte o linguriţă de zeamă de-a lungul zilei.
- Alimente iuţi
Desfundă nasul mai bine decât medicamentele, pentru că lichefiază secreţiile de pe căile respiratorii. Cele mai eficiente remedii: o bucăţică de ardei iute (mestecată în gură) sau 10-20 picături de sos Tabasco într-un pahar cu apă. Şi, bineînţeles, usturoi - dar proaspăt şi crud.
- Ceapă
Se taie o ceapă mare felii şi se pune peste noapte pe o farfurie, lângă pat. Prin inhalarea mirosului de ceapă, răceala ”erupe” şi se vindecă mai repede. De asemenea, tăiaţi mărunt 1-2 cepe şi turnaţi peste ele apă clocotită. Lăsaţi-le puţin să se infuzeze şi beţi apoi ceaiul fierbinte de ceapă, îndulcit cu puţină miere.
- Lămâie
Picuraţi-vă în nas o linguriţă de zeamă de lămâie proaspăt stoarsă. Lăsaţi să acţioneze puţin, după care suflaţi-vă nasul cu putere.
- Cataplasme cu cartofi
Acestea sunt foarte eficiente atunci când vă doare gâtul. Fierbeţi 2 cartofi mari până ce se înmoaie, zdrobiţi-i până ce obţineţi un piure, împachetaţi-i fierbinţi în jurul gâtului. Deasupra mai puneţi un prosop de in (uscat) şi apoi un şal de lână. Nu le scoateţi decât când cartofii s-au răcit.
- Oţet de mere
Pentru desfundatul nasului este bine să încălziţi oţet de mere (o ceaşcă) şi să inhalaţi aburul. Alternativ, puteţi lua de 3 ori pe zi câte o linguriţă de oţet de mere diluat în 1/2 pahar de apă.
- Băutură cu muştar
În caz de răguşeală sau voce suprasolicitată, vă recomandăm o băutură cu muştar, miere şi suc de lămâie: amestecaţi câte o lingură de muştar, de miere şi de suc de lămâie şi beţi ”medicamentul” astfel obţinut seara, înainte de culcare.
- Propolis
Mestecaţi, îndelung, o bucăţică de propolis solid. Alternativ, luaţi o lingură de miere amestecată cu lămâie, conform www.formula-as.ro.