Levănţica, planta care te calmează

simeon stalpnicul png

Toate părţile lavandei au un miros plăcut, dar cele mai aromate sunt florile, care se folosesc în scop terapeutic. Odată uscate, acestea sunt utilizate la prepararea de infuzii şi capsule sau pot fi procesate pentru extragerea uleiului esenţial (esenţă de lavandă).

Cum acţionează. Produsele fitoterapeutice din levănţică au acţiune calmantă, diuretică, coleretică, antiseptică şi cicatrizantă. Uleiul volatil de levănţică are proprietatea de a normaliza funcţia cardiacă, moderând excitabilitatea unor receptori interni.

Indicaţii terapeutice. Fitoterapia cu preparate din levănţică este indicată în neurastenie, surmenaj, stări de iritabilitate nervoasă, migrene şi alte dureri de cap, depresie, boli de rinichi şi ficat. Totodată, ameliorează digestia, elimină flatulenţa şi stimulează secreţia biliară. Se consideră că poate fi benefică în unele tipuri de astm. Lavanda se foloseşte în băile terapeutice pentru tratarea problemelor circulatorii, este capabilă să uşureze durerile reumatice, având şi acţiune antipiretică.

Infuzia. Puneţi 2-3 g de flori la o cană cu apă clocotită. Lăsaţi să infuzeze timp de 5-10 minute, apoi strecuraţi. În tratamentul agitaţiei nervoase, se recomandă să beţi 3-4 căni pe zi, între mese. În tratamentul tulburărilor minore ale somnului, beţi 1 cană înainte de a merge la culcare, iar în tratamentul problemelor digestive, câte 1/2 căni, de 2 ori pe zi.

Ulei esenţial. Diluaţi uleiul (3 picături la 10 ml de ulei excipient) şi masaţi bine abdomenul inferior şi zona lombară, de 2 ori pe zi, în cazul durerilor abdominale. În cosmetică, uleiul de lavandă este recomandat în cazurile de acnee, dermatite şi neurodermatite, conform www.csid.ro.

Mihai Bendeac
niculina stoican   facebook jpg
cabral andreea ibacka botez fetita jpeg
Gigi Hadid și Kanye West
grasime corporala
carte mihai morar dan negru png
Copiii dintr un oraș din Franța fac frigul în clase jpg
Angelina Jolie si Brad Pitt
soldati rusi
Spatiul Schengen FOTO Shutterstock
image
image
image
image
Analizaţi ofertele de pe piaţă,  ca să nu plătiţi în plus pentru facturi! jpeg
Rudel Obreja
ion soricica jpg
munti sursa FOTO Pixabay
bani in portofel jpeg
Copiii dintr un oraș din Franța fac frigul în clase jpg