Mai putem profita de terapia cu roșii!
Roșiile de grădină se mai găsesc în piețe, pe tarabe. Nutriționiștii ne recomandă să mai profităm în aceste zile de proprietățile lor terapeutice, deoarece sunt un ”izvor ”de substanţe nutritive (vitamine, minerale, enzime, antioxidanţi) care se asociază pentru a preveni şi a vindeca o varietate de boli grave. Desigur, există și alternativa să facem o aprovizionare cu roșii, pentru sezonul rece, pe care să le păstrăm în congelator.
În studiile lor, nutriționiștii europeni ne amintesc că delicioasle legume conţin din belşug licopen, substanță care previne diferitele forme de cancer: de prostată, ovarian, de colon, osos, gastric şi de plămâni.
Totodată, licopenul, principalul nutrient din compoziția roșiilor, este lunul dintre cei mai puternici antioxidanți naturali, iar culoarea
Dieta cu roșii , o modalitate de a lupta împotriva osteoporozei
Nutriționiștii europeni susțin că vitamina C și calciul din compoziția roșiilor cresc rezistența oaselor și articulațiilor. Mai mult, cercetările de laborator pe această temă scot în evidență faptul că lipsa de licopen din dieta unei femei aflate la menopauză este strâns legată de apariția osteoporozei. Deoarece licopenul poate să îmbunătățească masa osoasă, dieta cu roșii este o modalitate foarte bună de a lupta împotriva osteoporozei.
Consumul roșiilor este benefic în numeroase afecțiuni
„Consumul roșiilor s-a dovedit benefic în tratamentul a peste 50 de afecţiuni : reumatism, boli de inimă, anemii, scorbut, diabet, diferite forme de cancer şi în convalescenţa după boli grave. Roşiile sunt un adevărat elixir al tinereţii prin conţinutul bogat în vitamine (Betacaroten-provitamina A, B1, B2, B5, C, E, K) şi de minerale, precum calciul, potasiul, fosforul, seleniul şi fierul. Deoarece sunt sărace în calorii (doar 35 de calorii la 100 g), aceste tomate sunt eficiente în dietele de slăbit. De asemenea, roşiile previn, de asemenea, ischemia şi aritmia cardiacă. Studiile realizate în marile laboratoare din lume au dovedit că, persoanele care includ frecvent roşii în dieta lor, au o inimă mult mai sănătoasă decât semenii lor, care consumă ocazional tomatele”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie în studiul :” Roșiile ne mențin în formă!”
Roșiile la masa de prânz, remediu pentru obezitate și diabet
Numeroasele studii realizate de nutriționiștii europeni susțin că, persoanele care consumă o porţie zdravănă de roşii, mai ales la masa de prânz, cu siguranță reușesc să țină sub control atât obezitatea cât şi diabetul.
Protejează organismul de efectele colesterolului ”rău”
O dietă bogată în roșii este o metodă simplă de a accelera metabolismul grăsimilor şi amidonului, protejând astfel organismul de efectele colesterolului „rău” şi de creşterea în greutate.
Dieta cu roșii ne îmbunătățește vederea
Vitamina A, prezentă din abundență în compoziția roșiilor, ne poate îmbunătăți vederea. Mai mult, consumul de roșii poate să prevină orbirea de noapte. Un studiu recent al nutriționiștilor europeni susține că un consum echilibrat de roșii poate să reducă riscul de degenerescență maculară, o boala gravă și ireversibilă a ochilor.
Roșiile încetinesc proceul de îmbătrânire a plămânilor
Într-un alt studiu recent, efectuat de cercetătorii francezi pe un eşantion de 535 de persoane, s-a măsurat cantitatea de aer care iese din plămânii subiecţilor, într-un interval de o secundă şi nivelul de betacaroten din sânge. În cazul subiecților la care s-a constatat cea mai mare cantitate de betacaroten ajuns în organism ( din consumul roșiilor), cercetătorii au remarcat o încetinire a procesului de îmbătrânire a plămânilor cu 32%, în comparație cu subiecții care aveau un nivel mai scăzut al acestei substanţe.