Mănânci prea mult? Uite cinci cauze!
Dacă mănânci des şi mult, deşi nu-ţi este foame, poţi să devii supraponderal şi chiar obez. Obiceiul de a consuma alimente într-o manieră exagerată poate avea numeroase cauze. Revista „Click! pentru femei“ îţi spune care sunt acestea.
Dormitul insuficient. Un somn scurt afectează doi hormoni importanţi care controlează apetitul. Cercetătorii unui studiu, publicat în Jurnalul Annals of Internal Medicine, spun că atunci când suntem obosiţi mâncăm, în special, alimente care conţin zaharuri şi mulţi carbohidraţi. Asta se întâmplă deoarece aceste alimente ne dau energie.
Mâncatul în locuri nepotrivite. Se întâmplă de multe ori să iei micul dejun sau cina în faţa calculatorului sau a televizorului. Fie că ai de lucru sau doreşti să urmăreşti o emisiune televizată, abandonezi sufrageria în favoarea alor locuri de luat masa. Privitul la televizor sau lucrul la calculator îţi distrag atenţia. De aceea, nu mai ai control asupra cantităţii de mâncare pe care o consumi.
Neglijarea micului dejun. Alimentele pe care le consumi dimineaţă îi asigură organismului energia de care are nevoie. Totodată, aceste alimente sunt metabolizate cel mai bine, datorită efortului pe care-l depui de-a lungul întregii zile. În lipsa micului dejun, poţi fi tentat să consumi gustări nesănătoase în restul zilei.
Stresul. Stresul din fiecare zi obligă organismul să pompeze doze mari de hormoni, care cresc apetitul şi te fac să mănânci mai mult. Femeile iau în greutate atunci când se confruntă cu factori de stres comuni, cum ar fi cerinţele de la locul de muncă sau relaţiile tensionate din familie. Dacă vrei să scapi de stres fă exerciţii de respiraţie şi exerciţii de relaxare.
Probleme emoţionale. Multe persoane mănâncă des şi mult, deoarece cred că în felul acesta se vor simţi mai bine din punct de vedere emoţional. Această metodă funcţionează doar temporar, făcând mai mult rău decât bine. Cu timpul acumulezi kilograme.