Mănânci şi de post, şi sănătos
Ultima actualizare:
Mai este puţin până la sărbătorile pascale, pe care trebuie să le întâmpinăm curaţi sufleteşte, dar şi trupeşte. Pentru cei care au ales să renunţe la alimentele de dulce, iată care sunt cele mai sănătoase categorii de alimente în Post!
- Oleaginoasele crude (nuci, alune, fistic, caju, migdale) au cel mai mare conţinut de antioxidanţi, deci te feresc de acţiunea radicalilor liberi şi previn distrugerea celulară. Deţin fibre şi vitamina E, ajutând la scăderea colesterolului şi reglarea glicemiei. Au şi mari cantităţi de fier, zinc şi magneziu, care previn instalarea anemiei, protejează sistemul imunitar şi întârzie progresul bolilor neurologice degenerative.
- Cerealele integrale adevărate şi seminţele (in, susan, chia, germeni de grâu, mei, cânepă) sunt esenţiale în această perioadă, pentru că sunt surse extraordinare de carbohidraţi şi fibre. Ele ajută la scăderea colesterolului şi sunt un remediu excelent împotriva constipaţiei sau a digestiei lente. Seminţele au un conţinut mare de vitamina E, ajută la detoxifiere, se digeră extrem de uşor, conţin o cantitate mare de proteine şi sunt recomandate chiar şi în tratamentul insomniilor.
- Leguminoasele (mazăre, fasole boabe, linte, năut, quinoa) şi verziturile sunt foarte indicate în această perioadă, pentru că sunt surse importante de vitamine, proteine, minerale şi fibre. Sunt recomandate şi pentru scăderea în greutate, deoarece oferă senzaţia de saţietate. Verziturile sunt o sursă extraordinară de antioxidanţi.
- Ciupercile sunt cel mai sănătos substitut pentru consumul de carne şi au avantajul de a fi mult mai uşor de digerat. Pot fi gătite în multe feluri şi sunt foarte gustoase, oferindu-ne în acelaşi timp toate mineralele şi vitaminele de care orgasnimul are nevoie (proteine, fier, acid folic, vitaminele A, B1, B2, C, D), conform www.csid.ro.