Mâncarea care ucide. Alimentele ultraprocesate care provocă decese premature

Ultima actualizare:

    Faceţi o listă cu alimentele de care aveţi nevoie pentru a nu arunca la gunoi cantităţi mari de mâncareFOTO: adevarul.ro
Faceţi o listă cu alimentele de care aveţi nevoie pentru a nu arunca la gunoi cantităţi mari de mâncareFOTO: adevarul.ro

Nu prea suntem atenți ce punem în coșul de cumpărături. Ne grăbim, nu avem timp de gătit sau pur și simplu ne place să ronțăim ceva toată ziua. Iată că specialiști de vârf au făcut două studii din care a reieșit aceeași concluzie: snacks-urile, supele la plic, cârnaţii sau burgerii vegetali fac parte din semipreparatele care ne omoară lent.

Nu ne ferim de E-uri deși am aflat că sunt nocive. Aceste chimicale sunt din belșug în mâncare, dar mai ales în produsele semipreparate. Snacks-urile, supele la plic, cârnaţii sau burgerii vegetali fac parte din semipreparatele care ne omoară lent. Aşa arată ultimele studii în domeniu efectuate în rândul a peste 120.000 de persoane adulte, scrie adevarul.ro.

Alimentele sunt considerate ultraprocesate atunci când au fost produse prin procese industriale multiple (ulei hidrogenat, amidon modificat) şi conţin numeroase ingrediente, în special aditivi. Cele mai multe semipreparate cu aditivi, dar şi sucurile cu zahăr sau îndulcitori, burgerii vegetali, cârnaţii, supele la plic şi snacks-urile fac parte din categoria alimentelor ultraprocesate.  Acestea au în general o cantitate mai mare de sare, grăsimi saturate, zahăr şi sunt sărace în vitamine şi fibre.

Alimentele ultraprocesate care provocă decese premature

Doctorii arată că bolile cardiovasculare, precum infarctul miocardic acut şi accidentul vascular celebral reprezintă principala cauză de deces în întreaga lume, iar acestea apar din cauza consumului de alimente ultraprocesate, asociat cu obezitatea, fumatul şi  lipsa de mişcare. În plus, cancerul, diabetul zaharat de tip 2, boala celiacă, scleroza multiplă sunt doar câteva boli asociate cu alimentaţie nesănătoasă, scrie adevarul.ro.

Alimentele ultraprocesate pot provoca boli cardiovasculare

Cel mai recent studiu a fost realizat în Franţa, pe 105.159 de persoane adulte. Participanţii au fost atent monitorizaţi între anii 2009 şi 2018. Studiul a evaluat consumul a 3.300 de alimente şi băuturi, clasificate după gradul lor de procesare industrială. Astfel, consumul des de alimente ultraprocesate a fost asociat cu un risc mai mare de boli cardiovasculare (1.409 de cazuri în rândul a 105.159 de participanţi), în special boli coronariene (665 cazuri) şi boli cerebrovasculare (829 cazuri).

Cel de-al doilea studiu recent a fost realizat de către Universitatea din Navarra, în Spania, în rândul a 19.899 de absolvenţi universitari (dintre care 12.133 sunt femei), cu o vârstă medie de 38 de ani. Produsele alimentare au fost grupate în funcţie de gradul de procesare, iar decesele au fost calculate pe o perioadă medie de 10 ani. Conform acestui studiu, un consum mai ridicat de alimente ultraprocesate (mai mult de patru porţii pe zi) este asociat cu un risc crescut de mortalitate din orice cauză (62%) comparativ cu un consumul redus (mai puţin de două porţii pe zi). Fiecare porţie zilnică suplimentară de alimente ultraprocesate a crescut riscul de mortalitate cu 18%. 

Mâncare care poate ucide

”Aditivii sunt cancerigeni şi afectează vasele de sânge. Dacă o persoană mănâncă timp de 10-15 ani astfel de alimente, îşi dereglează metabolismul şi astfel, apare obezitatea. În plus, îi creşte tensiunea arterială, nivelul colesterolului în sânge şi apare diabetul. Aceşti cumuli de factori, împreună cu fumatul şi lipsa de mişcare duc la artroscleroză, o boală prin care se produce infarctul miocardic acut sau accidentul vascular celebral (AVC)”, explică medical cardiolog, Iulian Călin, pentru adevarul.ro. 

România importă multă hrană ultraprocesată pentru că este ieftină, dar asta nu înseamnă că este sănătoasă, spun şi nutriţioniştii.

”Organismul nostru nu este obişnuit cu alimente procesate sau modificate genetic. Este important să ne auto-educăm şi să verificăm eticheta produselor înainte să le aruncăm în coşul de cumpărături. Este de preferat să consumăm alimente naturale, luate din piaţă”, susţine nutriţionistul Constantin Târgovişte, pentru adevarul.ro.

”Putem preveni ca mii de oameni să mai moară anual şi peste 29.000 să nu rămână cu dizabilitate gravă şi totodată, putem preveni cheltuieli uriaşe în sistemul de sănătate - peste 160 de milioane de euro anual pentru circa 40.000 de cazuri de persoane care fac accident vascular celebral”, a spus preşedintele Asociaţiei naţionale pentru protecţia pacienţilor, Vasile Barbu, citat de adevarul.ro.

Citește și Mihai Constantinescu este în moarte cerebrală. Ce înseamnă acest lucru

Parteneri

image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
tinte ale rusiei jpg
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
husky harghita jpg
MONICA POLI jpg
dacii  jpg
mascati jpg
Diana  Sosoaca Foto Facebook Diana Ivanovici Sosoaca jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net