Mărul , cum să profităm de binefacerile sale
Mărul este un fruct disponibil tot anul, este ieftin și are calități demne de interes pentru sănătatea noastră. Având un conținut caloric redus, acest fruct contribuie la scăderea colesterolului și are și o foarte bună putere antioxidantă.
Impactul consumului de mere a fost studiat de numeroși cercetători. Despre valoarea sa terapeutică s-au scris zeci și zeci de studii ! Dar, la cunoscutul proverb :”Un măr pe zi poate ţine la distanţă medicul de casă” oamenii de știință de la Universitatea Americană din Iowa au făcut o precizare foarte importantă: ”Acest proverb este valabil dacă deliciosul fruct este consumat cu coajă cu tot !”.
Opinia specialiștilor americani
Specialiştii prestigioasei instituţii precizează că stratul de substanţe chimice, aplicat pe coaja fructului sub formă de ceară, are rolul să-i prelungească viaţa în timpul depozitării. Totuşi, sunt consumatori care preferă să mănânce mărul fără coajă, iar obiceiul acesta reduce o bună parte dintre beneficiile pe care deliciosul fruct le are asupra organismului.
Mărul conține din belșug acid ursolic
Despre valoarea terapeutică a mărului, Christopher Adams, coordonatorul studiului de la Universitatea Americană din Iowa precizează: ”Mărul conţine din belşug acid ursolic, substanţă care protejează organismul de multe boli : are acţiune antireumatică şi diuretică, ajută la regenerarea pielii (prin stimularea fibrelor de colagen), controlează nivelul insulinei, hormon care influenţează greutatea, dar poate fi şi un remediu care să prevină atrofierea muşchilor, afecţiune întâlnită frecvent odată cu înaintarea în vârstă. Mărul trebuie consumat în întregime
Numeroși nutriționiști ne recomandă să consumăm mărul în întregime, pentru a beneficia de întreaga sa putere terapeutică. De asemenea, și nutriționiștii francezi susțin acest punct de vedere: ”Mărul se consumă în întregime: cu coajă, cu cotor şi cu sâmburi, pentru a ne bucura de întreaga sa putere terapeutică”.
Impactul fructului asupra organismului
Mărul este util în caz de diaree, ca și în caz de constipație, deoaree fibrele sale au putere absorbantă și reglează viteza tranzitului intestinal. Mărul este depurativ, diuretic și realizează o valoroasă curățare intestinală. De asemenea, mărul este recomantat de nutriționiști după excese alimentare, în caz de gută, dar și în afecțiuni cronice. Mărului „ Îi plac” mirodeniile: scorțișoara, nucșoara, anasonul, piperul, ardeiul și se potrivește foarte bine în preparatele care conțin aceste mirodenii.
Nu ratați cura cu mere de la sfârșitul verii și de toamnă
Nu ratați cura cu mere! Totuși, când consumați coaja mărului, spălați cu atenție fructele, dar nu consumați partea cojii care este lângă peduncul, pentru că substanțele cu care a fost stropit fructul se acumulează mai ușor în această porțiune.