Mărul, doza zilnică de sănătate

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Poate cel mai popular fruct din lume, mărul are puteri fantastice asupra organismului nostru. Nu degeaba se spune că un măr pe zi ţine doctorul departe. Te apără de cancer, întăreşte oasele, menţine inima sănătoasă şi fortifică imunitatea.

Dinţi albi şi sănătoşi

Nu poate înlocui spălatul pe dinţi, însă atunci când muşcaţi şi mestecaţi un măr se stimulează producţia de salivă, reducându-se riscul apariţiei cariilor prin diminuarea nivelului de bacterii. 

Previne cancerul

Bogate în flavonoizi, merele pot reduce riscul dezvoltării cancerului pancreatic cu până la 23%. În coaja mărului sunt mai mulţi compuşi triterpenoizi care au o activitate puternică împotriva celulelor cancerigene din ficat, colon sau sân. 

Oferă protecţie oaselor

Flavonoidul găsit în măr, numit florizină, poate creşte densitatea osoasă şi proteja femeile de osteoporoză.Borul e un alt ingredient care întăreşte oasele. 

Scade riscul de diabet

Femeile care consumă cel puţin un măr pe zi prezintă un risc mai mic cu 28% de a dezvolta diabet de tip 2. Merele sunt încărcate cu fibre solubile, utile pentru menţinerea echilibrului zahărului din sânge. 

Reduce colesterolul

Fibrele solubile găsite în mere se combină cu grăsimea aflată în intestine, fapt ce contribuie la menţinerea în valori normale a colesterolului şi o stare generală bună de sănătate. 

Combate diareea şi constipaţia

Indiferent ce problemă aveţi, fibrele din mere ajută în ambele situaţii. Ele pot fie să stimuleze tranzitul intestinal când sunteţi constipaţi, fie pot absorbi excesul de apă din scaun pentru a încetini activitatea din intestine. 

Aport de vitamina A

Merele coapte cresc aportul de vitamina A din organism. O singură porţie conţine 3% din cantitatea zilnică recomandată de vitamina A. Vitamina A este în special utilă în protejarea vederii şi poate reduce riscul degenerării vederii odată cu înaintarea în vârstă, şi chiar a infecţiilor oculare. 

Menţine sănătatea inimii

Merele sunt bogate în quercitina, un flavonoid ce protejează inima de apariţia bolilor cardiovasculare. Conţin şi potasiu, care joacă un rol crucial în menţinerea sănătăţii inimii: previne apariţia infarctului, reglează tensiunea arterială şi activitatea cardiacă, conform www.sfatulmedicului.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Warren Buffett FOTO Profimedia jpg
turcia jpg
casa jpg
trafic inchis A1 vant jpg
pietrele vii din Romania  jpg
Starship shutterstock jpg
centrala jpeg
churches lalibela  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net