Măslinele, de mare ajutor în organism. Ce beneficii îți aduc, dacă le consumi
Măslinele sunt foarte bogate în fier, sunt o sursă preţioasă de vitamina E, calciu sau fibre. Atât consumul lor, cât şi cel al uleiului de măsline, avantajează organismul în lupta cu unele afecţiuni. Uite beneficiile şi proprietăţile măslinelor!
Datorită conţinutului ridicat de grăsimi mononesaturate şi de antioxidanţi, aceste fructe sunt un adevărat miracol pentru sănătate, ajutând la prevenirea cancerului, luptă împotriva colesterolului, menţine calitatea pielii şi elimină inflamaţiile din corp.
Boli cronice. Măslinele conţin compuşi fenolici importanţi, precum oleuropeina şi oleocantalul, substanţe ce se numără printre cei mai puternici antioxidanţi din natură. Împreună cu vitamina E şi carotenoizii din măsline, aceştia joacă un rol vital în prevenirea cancerului, inflamaţiilor, bolilor coronariene, afecţiunilor nervoase degenerative şi a diabetului.
Constipaţie. Măslinele au şi un efect stimulativ pentru sistemul digestiv, fiind recomandate pentru consum în cazul constipaţiei. Excesul de măsline poate fi, însă, periculos pentru persoanele care suferă de obezitate sau hipertensiune arterială.
Colesterol. Grăsimile mononesaturate din măsline ajută la reglarea nivelului total de colesterol în corp, prin reducerea celui rău (LDL) şi suplimentarea celui bun (HDL).
Siluetă. Măslinele au un indice glicemic mic (15), caracteristică nutritională importantă pentru prevenirea îngrăşării, întrucât menţinerea nivelului de zahăr în sânge la un nivel scăzut asigură şi reglarea apetitului alimentar. Studiile arată că uleiul din măsline descompune grăsimile din celulele grase, reducând astfel ţesutul adipos de la nivelul abdomenului şi rezistenţa la insulină. Testele de sânge au arătat că măslinele stimulează producţia de serotonină, un hormon care induce starea de saţietate.
Inflamaţii. Grăsimile mononesaturate şi vitamina E din măsline pot elimina şi preveni inflamaţiile în corp, ceea ce înseamnă că acest aliment poate ajuta la combaterea simptomelor bolilor inflamatorii, precum osteoartrita, artrita reumatoidă sau astmul. Proprietăţile antiinflamatorii ajută şi la încetinirea proceselor oxidative la nivel celular, încetinind îmbătrânirea organismului şi stimulând eliminarea apei din corp.
Păr şi piele. Măslinele negre sunt bogate în acizi graşi şi antioxidanţi care hrănesc, hidratează şi protejează pielea şi părul (vitamina E contribuie cel mai mult la acest efect benefic). Tocmai din acest motiv, uleiul de măsline este inclus în numeroase tratamente de înfrumuseţare şi considerat un agent nutritiv şi hidratant excelent.
Alergii. Extractele din măsline acţionează similar cu medicamentele antihistaminice la nivelul celular, potrivit unor experimente de laborator. Acestea blochează receptorii de histamină şi temperează răspunsurile alergice în contact cu alergenii. Îmbunătăţesc circulaţia sanguină, ajută la uşurarea respiraţiei şi înlătură eficient toate simptomele alergice, chiar şi după debutul lor, scrie sfatulmedicului.ro.