Măsuri de ajutor dacă ai un atac de panică

Ultima actualizare:

O persoană din cinci suferă cel puţin o dată în viaţă un atac de panică, arată statisticile. O frică intensă, care apare parcă din senin şi te copleşeşte. Iată cum se manifestă şi cum e bine să acţionezi dacă ţi se întâmplă. Află mai multe în numărul de septembrie al revistei „Click!sănătate”!

Un atac de panică - numit şi criză de anxietate sau tulburare de panică - este o experienţă terifiantă, în care stresul preia controlul asupra organismului, iar persoana afectată nu îşi mai poate controla emoţiile. De obicei, panica dispare de la sine după câteva minute. Simptomele fizice ale atacului de panică pot fi confundate cu cele ale multor altor patologii, mai mult sau mai puţin grave, de la infarctul miocardic la hipoglicemie sau astm. În unele cazuri, reacţiile celui care suferă un astfel de atac pot fi greşit interpretate ca o manifestare a unei boli psihice. 

Când atacurile de panică se repetă şi sunt însoţite de frica frecventă, mai mult sau mai puţin intensă, de a retrăi criza, vorbim despre o tulburare de panică. 

Ştiai că există însă câteva strategii simple, prin care atacul de panică poate fi atenuat? 

Respiră adânc

Fiindcă hiperventilaţia (ventilaţie pulmonară exagerată faţă de aportul de oxigen) este un simptom al atacurilor de panică care creşte frica, respiraţia profundă poate reduce simptomele de panică în timpul unui atac. Dacă reuşeşti să îţi controlezi respiraţia, este mai puţin probabil să apară hiperventilaţia, care potenţează atacul şi chiar poate duce la alte complicaţii.

Recunoaşte simptomele  

Când îţi dai seama că ai un atac de panică, şi nu un atac de cord, ştii că acesta este temporar, că va trece şi că te vei simţi mai bine. Conştientizarea alungă teama de moarte sau frica de a pierde autocontrolul, ambele simptome ale atacului de panică. Acest lucru îţi va permite să te concentrezi asupra tehnicilor prin care reduci simptomele.

Concentrează-te

Pentru că atacurile de panică pot provoca un sentiment de detaşare, de separare de realitate, concentrarea asupra a ceea ce se întâmplă în jurul tău ameliorează atacul. Concentrează-te pe senzaţiile fizice care îţi sunt familiare. Aceste senzaţii concrete, specifice, restabilesc contactul cu realitatea. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Felipe și Regina Letizia la dineul de gală de la Roma, Italia, în rochie de la un brand de masă   profimedia 0945642160 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
netflix pixabay jpg
luxemburg istock jpg
jessica riggs calendar nud profimedia (1) jpg
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net