Medicii explică. Ce să alegi: untul sau margarina?
Războiul pentru supremaţie dintre unt şi margarină este unul destul de... alunecos. Părerile sunt împărţite. Unii blamează margarina şi se feresc de ea, alţii spun că e chiar mai bună decât untul. Doctorul Ciprian Constantin face puţină lumină în acest caz şi ne spune la ce putem folosi fiecare produs în parte.
Este momentul să demontăm nişte mituri! Credeai că margarina e „otravă” pentru organismul tău. Ei bine, unii nutriţionişti spun că nu e chiar aşa. În ziua de azi, acest produs se prepară după alte tehnologii, din ingrediente naturale, şi nu e cu nimic mai dăunător decât untul, dimpotrivă, spune Ciprian Constantin, medic primar Diabet, Nutritie si Boli Metabolice din Bucureşti. „Margarina era blamată din perspectiva grăsimilor trans pe care le genera în urma procesului de hidrogenare. Însă acest proces nu mai există în prezent, cel puţin la companiile mari. Acum, singura problemă a margarinei este că e o sursă de grăsimi. Sau pentru unii e un atuu, depinde cum privesc”, explică nutriţionistul.
Totuşi, excepţii există. „De fapt, nu atât procesul de hidrogenare completă a grăsimilor e cel ce determina în trecut apariţia acizilor graşi trans în grăsimi, ci un alt procedeu, cel de hidrogenare parţială. Companiile mari nu îl folosesc. De aceea, e bine să citiţi eticheta şi, dacă vedeţi că, printre ingrediente, apar grăsimi «parţial hidrogenate», trebui să vă gândiţi că procedeul a generat grăsimi trans, periculoase deoarece cresc colesterolul rău şi riscul de ateroscleroză. Produsele noastre nu conţin astfel de grăsimi”, a declarat Cristian Stoian Iozu, tehnolog în industria alimetară, şeful departamentului de Cercetare-Dezvoltare din cadrul Unilever.
De ce să ne ferim
Margarina conţine un amestec de uleiuri saturate şi nesaturate, omega 3 şi 6, vitamine liposolubile şi coloranţi. Feriţi-vă de produsele care au pe etichetă grăsimi trans sau grăsimi parţial hidrogenate!
Untul, pe de altă parte, e produs pe bază de lapte de vacă, sau, mai exact, smântână. Şi el conţine grăsimi trans din sursă naturală, pentru că laptele, smântâna, carnea rumegătoarelor are aceste grăsimi în proporţie de 4%.
Nici grăsimile saturate nu sunt de dorit. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, ele nu trebuie să depăşească 30% din totalul grăsimilor consumate. Se găsesc atât în produse de origine animală, cum e untul, cât şi în cele vegetale, cum e margarina (provine din uleiul de palmier). Dar haideţi să le luăm pe rând şi să vedem ce plusuri şi minusuri are fiecare produs în parte.
Minusuri
- Gustul nu place tuturor.
- Calitatea diferă de la un produs la altul, de aceea trebuie să citeşti eticheta.
- Unele produse conţin grăsimi parţial hidrogenate.
Plusuri
- Se întinde pe pâine mai uşor decât untul.
- Margarinele bune nu au grăsimi trans, untul le poate conţine în proporţie de până la 4% din sursă naturală.
- Poate fi îmbogăţită cu uleiuri esenţiale şi cu vitamine.
Untul
Minusuri
- Are conţinut mare de colesterol şi grăsimi saturate.
- O lingură de unt conţine 1/3 din cantitatea de grăsimi saturate recomandată zilnic.
- Nu conţine grăsimi omega 3 şi 6, aşa cum au multe sortimente de margarină.
Plusuri
- Are gust bun.
- Conţine vitamina D, care se absoarbe cel mai bine în grăsime.
- Este versatil, se poate folosi la multe preparate.