Medicul Cristian Pandrea: „În cazul unui AVC, acordarea primului ajutor e un fir subţire între viaţă şi moarte“ INTERVIU
Medicul primar Cristian Pandrea,coordonatorul serviciului de urgenţă al Spitalului Clinic SANADOR, spune că acordarea primului ajutor cu tehnici bine învăţate poate salva viaţa unui om aflat în pragul unui accident vascular cerebral, înaintea sosirii ambulanţei. Tot el explică cum putem preveni şi identifica un AVC, precum şi ce înseamnă tromboliza intravenoasă, o procedură nouă, parte a unui program naţional, de tratare a acestei afecţiuni.
„Weekend Adevărul“: Care este profilul pacientului predispus la accidentul vascular cerebral?
Dr. Cristian Pandrea: Riscul de a suferi un accident vascular cerebral (AVC) în decursul vieţii este practic acelaşi risc ca al oricărei afecţiuni cardiovasculare. Spunem, în general, că există un profil genetic, deci ereditatea are o importanţă în aceste cazuri. Mai există factori de risc legaţi de starea de sănătate şi de obiceiuri diverse, cele mai importante fiind cele alimentare şi fumatul. În ceea ce priveşte patologiile de risc pentru afecţiunile cardiovasculare, cele mai importante sunt hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, afecţiuni rare de tipul colagenozelor, care nu sunt ca număr la nivelul celor menţionate iniţial. Pe scurt, acesta este profilul subiectului care se află la risc de accident vascular cerebral: vârstă înaintată, fumător, diabetic, hipertensiv, obez, care are antecedente familiale de afecţiuni cardiovasculare.
Există indicii că suntem în pericol să suferim un accident vascular cerebral?
Pe lângă factorii de risc menţionaţi, câteva simptome ar putea să ne anunţe treaba asta: statusul mental – tulburări de memorie mai precoce decât ar trebui să fie în legătură cu vârsta –, tulburările mişcărilor – ceea ce noi numim pareze sau paralezii complete sau incomplete –, tulburările de vedere, tulburările stării de conştienţă, scăderea stării de conştienţă până la comă. Toate acestea sunt semnele care se instalează sau care anunţă accidentul vascular cerebral.
Citeste pe adevarul.ro ce înseamnă primul ajutor şi cum se acordă