Metoda inedită prin care poți scăpa de durerile de spate

Ne-am obișnuit ca dacă ne doare spatele, sau genunchiul, să facem în primul rând radiografii și investigații pentru a identifica ce problemă avem în respectiva zonă. Apoi, tot pe zona respectivă ne concentrăm în cadrul tratamentului. Nu ar fi tocmai corect, e de părere medicul neurolog Orest Bolbocean, care susține că organismul trebuie analizat în ansamblu, atât pe plan fizic, cât și mental.

Dr. Orest Bolbocean, medic neurolog din Iași
Dr. Orest Bolbocean, medic neurolog din Iași

Organismul trebuie privit și analizat în ansamblu

Dacă este să ne gândim la corpul nostru ca la un computer, atunci hardware-ul este tot corpul fizic (oase, mușchi, organe interne), iar software-ul este creierul nostru, cel care le coordonează și le conduce. „Atunci când apari erori de «hardware», însemnând dureri medii sau acute (dureri de cap, spate, mușchi sau articulații, stare de oboseală, tulburări emoționale, de dispoziție sau atenție) sau  disfuncționalități, căutăm specialistul care se ocupă specific de asta. Adică ducem la medic simptomatologia, nu cauza ei. Neglijăm astfel faptul că o mare parte din durerea și disfuncția pe care o experimentăm este adesea o problemă cu «software-ul» nostru”, spune dr. Orest, neurolog, cercetător și doctor în științe medicale.

Mai exact, fără să ne dăm seama, stăm în poziții incorecte, care, în timp, ne deformează postura și ne dau dureri. „Amintiți-vă când mergeți să faceți poză de buletin: sunteți rugați să aplecați capul, să coborâți bărbia, să priviți înainte etc. Pentru că noi nu stăm drept tot timpul, ci în poziții memorate. Sunt poziții/posturi involuntare păstrate de corpul nostru. De multe ori tindem să dăm vina pe activitățile zilnice - stau mult la birou, merg strâmb - dar în 90% din cazuri nu este așa”, spune dr. Orest Bolbocean.

Testul care îți spune dacă ai o postură corectă

Ne propune un mic test: „Stați în picioare, cu tălpile și degetele lipite de sol, mâinile întinse și depărtate la nivelul umerilor. Mențineți poziția 20 de secunde cu ochii deschiși, apoi închideți. Veți observa că permanent oscilați (față, spate, lateral). Aceste mici oscilații sunt normale (când cădem în față, musculatura din spate trebuie să se contracte ca sa evite căderea). Dacă aceste oscilații sunt exagerate într-o anumită parte, înseamnă că ceva de pe partea opusă nu-și poate realiza funcția corect. Și nu ar trebui să se întâmple acest lucru. Este o poziție neutră, nu doare nimic special, nu trebuie să ne forțăm. Este mai grav când amplitudinea căderii se accentuează la închiderea ochilor. Răspunzător pentru asta este creierul, pentru că el controlează acest proces și/sau primește informații eronate de la corp sau, chiar dacă dă comanda, ea nu se execută suficient de rapid”.

Metoda sa de tratament implică „ștergerea” istoricului de reacții și „reprogramarea” creierului, în cazul în care informația de la nivelul lui este incorectă. Apoi, pentru vindecarea afecțiunii, medicul abordează un pachet de acțiuni ce cuprind: fizioterapie, o serie de exerciții personalizate, acupunctură, dar și terapii manuale. Acestea din urmă sunt complet neinvazive și nedureroase, dar foarte importante. Vizează întreg organismul, nu doar simptomul, ci cauza lui.

Unii nu înțeleg de ce tratăm abdomenul când pe ei îi doare spatele. Apoi după 3-4 ședințe înțeleg. Organismul nostru este un întreg, trebuie corectate atât zonele care provoacă durere, cât și disfuncțiile din trecut, pentru a obține postura optimă, ameliorarea durerilor. Dacă te concentrezi doar pe simptom, pierzi imaginea completă. Spre exemplu, dacă vii acasă și găsești apă în baie, o ștergi cu mopul, însă trebuie să mergi mai departe să vezi de unde a apărut, să identifici cauza. Așa și la noi: trebuie găsită cauza durerii pentru a putea alege tratamentul corect”. Prin această metodă complexă, specialistul susține că se pot trata de la hernii de disc, dureri la nivelul coloanei, umărului, genunchilor, până la stări de oboseală și de iritabilitate.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Banner Târg Crăciun
Calatorie jpg
Adina Matei comisar licitatie Artmark record Grigorescu jpg
bani multi pensie jpg
pensie jpg
Vue du village de Tourrettes sur Loup depuis la route des Quenières JPG
netflix pixabay jpg
luxemburg istock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net