Mierea zaharisit─â, cea mai s─ân─âtoas─â

simeon stalpnicul png
Nu vă feriţi de ea pentru că este dovada clară că e 100% naturală

Atunci c├ónd cump─âr─â un borcan de miere, majoritatea necunosc─âtorilor o ocolesc pe cea zaharisit─â, p─âr├óndu-li-se ÔÇ×├«nvechit─âÔÇŁ, ÔÇ×plin─â de zah─ârÔÇŁ sau, ├«n cel mai bun caz, ÔÇ×greu de consumatÔÇŁ. Se las─â, ├«n schimb, sedu┼či de mierea aceea cremoas─â, aurie, care curge ca ├«n reclame. Mare gre┼čeal─â, spun speciali┼čtii! Fac, de fapt, alegerea nepotrivit─â.

De ce se cristalizeaz─â mierea

Zaharisirea sau cristalizarea este un fenomen natural prin care mierea trece din stare lichid─â ├«ntr-o stare semisolid─â. Se ├«nt├ómpl─â datorit─â compozi┼úiei sale, format─â: din 70% fructoz─â ┼či glucoz─â. Balan┼úa dintre fructoz─â ┼či glucoz─â variaz─â ├«n func┼úie de tipul de miere, fructoza fiind ├«n general ├«ntre 30 ┼či 44%, iar glucoza ├«ntre 25 ┼či 40%, afl─âm de pe stupulvesel.ro. ├Än func┼úie de acestea, mierea se cristalizeaz─â mai repede sau mai ├«ncet. Practic, cu c├ót mierea con┼úine mai mult─â glucoz─â, cu at├ót se zaharise┼čte mai repede. Unele tipuri se cristalizeaz─â uniform (mierea de rapi┼ú─â), altele doar par┼úial, caz ├«n care se vor forma dou─â straturi.

├Än c├ót timp se zaharise┼čte

Tot sursa polenului influen┼úeaz─â timpul de zaharisire. Unele tipuri se cristalizeaz─â ├«n doar c├óteva s─âpt─âm├óni de la extragere (cea de floarea soarelui, de rapi┼ú─â), altele r─âm├ón lichide mai multe luni (mierea de salc├óm). Viteza de cristalizare mai depinde ┼či de prezen┼úa unor catalizatori, precum buc─â┼úele de cear─â, gr─âun┼úe de polen sau propolis. Pentru a ob┼úine mierea curat─â ┼či lichid─â, unii v├ónz─âtori o ├«nc─âlzesc ┼či o filtreaz─â, ├«ns─â astfel mierea ├«┼či pierde din propriet─â┼úi.

Cum arat─â mierea ┬źcontraf─âcut─â┬╗

├Än comer┼ú se g─âse┼čte miere care rezist─â cu lunile f─âr─â s─â se zahariseasc─â. Ea este f─âcut─â tot de albine, ├«ns─â nu ├«n mod natural, explic─â Mirel Sandu, apicultor. Adic─â micile zbur─âtoare nu au fost duse ├«n c├ómpul de flori s─â culeag─â nectar, ci au fost ┼úinute ├«ntr-un singur loc ┼či hr─ânite cu sirop de zah─âr. Produsul rezultat va fi, ├«n acest caz, unul f─âr─â valoare nutri┼úional─â.

Mituri de care trebuie să uiţi

Mierea zaharisit─â nu con┼úine zah─âr. Dimpotriv─â, e un indicator al calit─â┼úii.Dup─â cristalizare, mierea  ├«┼či p─âstreaz─â toate propriet─â┼úile avute ├«n stare lichid─â.

Diferenţa dintre tipurile de miere

simeon stalpnicul png
  • Mierea de salc├óm este cea mai renumit─â, la noi. Are o arom─â pl─âcut─â, mai pu┼úin pregnant─â, care nu altereaz─â gustul celorlalte alimente ├«n care e pus─â. E un bun laxativ deoarece con┼úine foarte mult─â fructoz─â, e antifebril─â, iar aplicat─â extern, vindec─â r─âni ┼či arsuri. E recomandat─â copiilor, femeilor ├«ns─ârcinate ┼či persoanelor aflate ├«n convalescen┼ú─â.
  • Mierea poliflor─â este foarte valoroas─â pentru c─â p─âstreaz─â propriet─â┼úile tuturor florilor din care a fost ob┼úinut─â. Poate con┼úine principii amare pentru afec┼úiuni hepato-biliare sau diuretice.
  • Mierea de tei. A┼ča cum ceaiul de tei e calmant, sedativ ┼či se bea seara pentru c─â aduce somnul, ┼či mierea de tei p─âstreaz─â acelea┼či propriet─â┼úi lini┼čtitoare. E recomandat─â ├«n afec┼úiuni ale sistemului nervos, dar ┼či respiratorii, con┼úine ┼či ea multe vitamine ┼či aminoacizi, fiind utilizat─â ├«n r─âceli, bron┼čite, laringite.
  • Mierea de man─â, singura care nu e f─âcut─â din nectarul florilor, are dou─â surse de provenien┼ú─â: una vegetal─â (din r─â┼čini secretate de conifere, la munte) ┼či una animal─â (din excrementele unor insecte mici, verzui, care acoper─â frunze ┼či crengu┼úe de plante), mai spune apicultorul Mirel Sandu. Este mult mai bogat─â ├«n s─âruri minerale dec├ót mierea de flori.
  • Mierea de rapi┼ú─â e ┼či ea ideal─â ├«n afec┼úiuni respiratorii, ├«n plus, e tartinabil─â ┼či foarte bun─â la gust. Poate fi folosit─â ca adjuvant ├«n tratarea osteoporozei.
  • Mierea de cimbru, de lavand─â sau de pin e bun─â ├«n r─âceli, ajut├ónd la recuperarea vocii afectate de laringite, faringite.
  • Mierea de coriandru are o arom─â deosebit─â ┼či e util─â pentru tratarea ulcerului sau a gastritei hiperacide. ├Än acela┼či timp, protejeaz─â ficatul ┼či u┼čureaz─â digestia.
image png
card ajutor jpg
image png
vladimir putin profimedia 0691860588 jpg
trans bhutan cnn
12 linda evangelista main jpg jpeg
foto 1   Cristina Spatar JPG
1 carmen tanase jpg jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
printul paul 1 jpeg
bani in portofel jpeg
inquam photo bucuresti  urmari  cod galben furtuna 92793 jpg
Printesa Lia trecutul ei printul Paul Lambrino de Romania (10) jpg
pui de urs
trans bhutan cnn