Mierea zaharisit─â, cea mai s─ân─âtoas─â

14 octombrie 2017
simeon stalpnicul png
Nu vă feriţi de ea pentru că este dovada clară că e 100% naturală

Atunci c├ónd cump─âr─â un borcan de miere, majoritatea necunosc─âtorilor o ocolesc pe cea zaharisit─â, p─âr├óndu-li-se ÔÇ×├«nvechit─âÔÇŁ, ÔÇ×plin─â de zah─ârÔÇŁ sau, ├«n cel mai bun caz, ÔÇ×greu de consumatÔÇŁ. Se las─â, ├«n schimb, sedu┼či de mierea aceea cremoas─â, aurie, care curge ca ├«n reclame. Mare gre┼čeal─â, spun speciali┼čtii! Fac, de fapt, alegerea nepotrivit─â.

De ce se cristalizeaz─â mierea

Zaharisirea sau cristalizarea este un fenomen natural prin care mierea trece din stare lichid─â ├«ntr-o stare semisolid─â. Se ├«nt├ómpl─â datorit─â compozi┼úiei sale, format─â: din 70% fructoz─â ┼či glucoz─â. Balan┼úa dintre fructoz─â ┼či glucoz─â variaz─â ├«n func┼úie de tipul de miere, fructoza fiind ├«n general ├«ntre 30 ┼či 44%, iar glucoza ├«ntre 25 ┼či 40%, afl─âm de pe stupulvesel.ro. ├Än func┼úie de acestea, mierea se cristalizeaz─â mai repede sau mai ├«ncet. Practic, cu c├ót mierea con┼úine mai mult─â glucoz─â, cu at├ót se zaharise┼čte mai repede. Unele tipuri se cristalizeaz─â uniform (mierea de rapi┼ú─â), altele doar par┼úial, caz ├«n care se vor forma dou─â straturi.

├Än c├ót timp se zaharise┼čte

Tot sursa polenului influen┼úeaz─â timpul de zaharisire. Unele tipuri se cristalizeaz─â ├«n doar c├óteva s─âpt─âm├óni de la extragere (cea de floarea soarelui, de rapi┼ú─â), altele r─âm├ón lichide mai multe luni (mierea de salc├óm). Viteza de cristalizare mai depinde ┼či de prezen┼úa unor catalizatori, precum buc─â┼úele de cear─â, gr─âun┼úe de polen sau propolis. Pentru a ob┼úine mierea curat─â ┼či lichid─â, unii v├ónz─âtori o ├«nc─âlzesc ┼či o filtreaz─â, ├«ns─â astfel mierea ├«┼či pierde din propriet─â┼úi.

Cum arat─â mierea ┬źcontraf─âcut─â┬╗

├Än comer┼ú se g─âse┼čte miere care rezist─â cu lunile f─âr─â s─â se zahariseasc─â. Ea este f─âcut─â tot de albine, ├«ns─â nu ├«n mod natural, explic─â Mirel Sandu, apicultor. Adic─â micile zbur─âtoare nu au fost duse ├«n c├ómpul de flori s─â culeag─â nectar, ci au fost ┼úinute ├«ntr-un singur loc ┼či hr─ânite cu sirop de zah─âr. Produsul rezultat va fi, ├«n acest caz, unul f─âr─â valoare nutri┼úional─â.

Mituri de care trebuie să uiţi

Mierea zaharisit─â nu con┼úine zah─âr. Dimpotriv─â, e un indicator al calit─â┼úii.Dup─â cristalizare, mierea  ├«┼či p─âstreaz─â toate propriet─â┼úile avute ├«n stare lichid─â.

Diferenţa dintre tipurile de miere

simeon stalpnicul png
  • Mierea de salc├óm este cea mai renumit─â, la noi. Are o arom─â pl─âcut─â, mai pu┼úin pregnant─â, care nu altereaz─â gustul celorlalte alimente ├«n care e pus─â. E un bun laxativ deoarece con┼úine foarte mult─â fructoz─â, e antifebril─â, iar aplicat─â extern, vindec─â r─âni ┼či arsuri. E recomandat─â copiilor, femeilor ├«ns─ârcinate ┼či persoanelor aflate ├«n convalescen┼ú─â.
  • Mierea poliflor─â este foarte valoroas─â pentru c─â p─âstreaz─â propriet─â┼úile tuturor florilor din care a fost ob┼úinut─â. Poate con┼úine principii amare pentru afec┼úiuni hepato-biliare sau diuretice.
  • Mierea de tei. A┼ča cum ceaiul de tei e calmant, sedativ ┼či se bea seara pentru c─â aduce somnul, ┼či mierea de tei p─âstreaz─â acelea┼či propriet─â┼úi lini┼čtitoare. E recomandat─â ├«n afec┼úiuni ale sistemului nervos, dar ┼či respiratorii, con┼úine ┼či ea multe vitamine ┼či aminoacizi, fiind utilizat─â ├«n r─âceli, bron┼čite, laringite.
  • Mierea de man─â, singura care nu e f─âcut─â din nectarul florilor, are dou─â surse de provenien┼ú─â: una vegetal─â (din r─â┼čini secretate de conifere, la munte) ┼či una animal─â (din excrementele unor insecte mici, verzui, care acoper─â frunze ┼či crengu┼úe de plante), mai spune apicultorul Mirel Sandu. Este mult mai bogat─â ├«n s─âruri minerale dec├ót mierea de flori.
  • Mierea de rapi┼ú─â e ┼či ea ideal─â ├«n afec┼úiuni respiratorii, ├«n plus, e tartinabil─â ┼či foarte bun─â la gust. Poate fi folosit─â ca adjuvant ├«n tratarea osteoporozei.
  • Mierea de cimbru, de lavand─â sau de pin e bun─â ├«n r─âceli, ajut├ónd la recuperarea vocii afectate de laringite, faringite.
  • Mierea de coriandru are o arom─â deosebit─â ┼či e util─â pentru tratarea ulcerului sau a gastritei hiperacide. ├Än acela┼či timp, protejeaz─â ficatul ┼či u┼čureaz─â digestia.
anamaria prodan laurentiu reghecampf jpg
printesa charlene png
andreea marin lisabona 3 jpg
cub alina sorescu animat gif
dana rogoz (1) jpg
2 mirabela dauer pensie 4 jpg jpeg
printul nicolae romania crop jpg
ray liotta gettyimages 471178756 jpg jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
BeFunky collage (5) jpg
Dr  George Diaconu 2 png
Chelnerita - servire restaurant FOTO 123 RF
Elena Udrea jpg
fruit 4416500 1920 jpg
Alina M╚őtcan (1) jpg